Ø-pas bliver revet væk - danskerne valfarter til øerne

Coronakrise og gratis færge for gående og cyklister har fået ø-turismen til at blomstre, og det har fået gjort ø-passet særligt populært.

Coronakrisen har fået mange danskere til at droppe charterferien i sydens sol, og mange har i stedet rettet ferie-snuden mod mere hjemlige himmelstrøg. Særligt de danske øer er blevet en populær destination denne sommer. 

Det kan ses i antallet af solgte ø-pas, hvor folk kan få et stempel, hver gang de besøger én af de 39 færgeforbundne øer, der er i passet.

Det er Landdistrikternes Fællesråd, der står bag ø-passet, og formand Steffen Damsgaard kan næsten ikke få armene ned over udviklingen.

I år er der nemlig solgt dobbelt så mange ø-pas som sidste år.

- Det her er glædeligt at mærke, at der er så stor en lyst til at komme ud på de danske øer, siger han.

Boom i solgte ø-pas

Håber på vedvarende stigning

Regeringens tiltag om gratis færge for gående og cyklister har ifølge Steffen Damsgaard gjort, at flere vil tage turen, samtidigt med at flere har fået øjnene op for det, som de danske øer kan.

quoteØerne er noget helt unikt. Vi siger, at man går fra <em>uro </em>til <em>ø-ro</em>.

Steffen Damsgaard, formand, Landdistrikternes Fællesråd

-  Øerne er noget helt unikt. Vi siger, at man går fra uro til ø-ro. Det handler om at få pulsen ned, opleve attraktionerne, de lokale fødevarer og restaurationerne på øerne, fortæller han.

Hvorvidt ø-passet fortsætter med at være lige så populært til næste år, tør han ikke spå om. Men han er sikker på, at man også i fremtiden vil kunne se en effekt af det fokus, øerne har fået denne sommer.

- Vi håber, at det vil være en vedvarende stigning. Folk vil gerne genbesøge øer eller sætte endnu flere stempler i øpasset, fordi de har mærket den helt specielle stemning og ro på de danske småøer, siger Steffen Damsgaard.

Landdistrikternes Fællesråd har fået trykt et ekstra oplag på 50.000 eksemplarer for at imødekomme den store interesse for ø-passet.

Her i landsdelen kan du finde Venø, Fur og Mors i ø-passet.
Her i landsdelen kan du finde Venø, Fur og Mors i ø-passet.
Foto: Svend-Vilhelm Mikkelsen, TV MIDTVEST

Læs flere artikler fra Midt- og Vestjylland eller i kategorien Samfund.