Nyt samarbejde skal sikre nok pædagoger i fremtiden: - Vi skal vende hver en sten

Der kommer til at mangle over 4000 pædagoger i 2030. Derfor er to kommuner, to uddannelsesinstitutioner og en fagforening gået sammen om at styrke rekrutteringen.

2:29
Professionshøjskolen VIA forsøger at få flere til at gå pædagogvejen,
Foto: Jan Ebbesen, TV MIDTVEST

Der mangler pædagoger. Mange pædagoger.

Derfor skal de pædagogstuderende i Ikast heller ikke være bange for ikke at få arbejde, når de engang er færdige med at studere.

- Det er inspirerende, at man gør en forskel. Man er med til at udvikle og tage dem i hånden helt fra start af og følge dem på vej, fortælle Sophie Reimers, der studerer til pædagog i Ikast.

Om to år skal hun ud på arbejdsmarkedet, og der kan hun komme til at løbe stærkt.

- Jeg må bare gøre det så godt, jeg kan. Jeg kan ikke arbejde hurtigere, end jeg gør.

I Region Midtjylland kommer der nemlig til at mangle over fire tusinde pædagoger i 2030, hvis man bare vil følge med det stigende børnetal og minimumsnormeringerne.

- Jeg synes, det er synd og skræmmende, at vi måske ikke har hænder og tid til at give børnene den opmærksomhed, som de har brug for.

Derfor skal et nyt samarbejde mellem VIA University College, Københavns Professionshøjskole, BUPL og landets to største kommuner netop sikrer at flere vil gå pædagogvejen.

- Det er ikke nok at arbejde lokalt. Vi skal dele viden på tværs, siger Susanne Tellerup, der er Uddannelsesdekan i VIA.

Projektet går ud på at undersøge udfordringer og muligheder på pædagogområdet, som skal være med til at vende udviklingen. Derudover vil de fem parter blandt andet forsøge at få flere til at uddanne sig til meritpædagoger, få deltidsansatte op i tid og fange de unges interesse for faget.

- Men så vil vi også ud at se, om der er veje, vi slet ikke har kigget. Er er nogle nye måder, hvorpå vi kan fastholde pædagogerne i arbejdet. Vi skal vende hver en sten, derfor skal vi også stå stærkt i det her samarbejde, siger Susanne Tellerup.

Mangel på unge

Parterne i det nye samarbejde efterlyser, at politikerne kommer med en national rekrutteringsplan for, hvordan man skaffer flere pædagoger.

Men løsningerne hænger ikke på træerne.

- Der er mangel på unge mennesker, så udfordringen bliver at vi skal tænke ud af boksen. Det betyder, at vi skal arbejde længere, dem på deltid skal se, om de kan arbejde på heltid. Og hvis vi kan få de unge mennesker, som ingenting laver til at gå ind på arbejdsmarkedet. Det er de muligheder der er, fortæller Carsten Kissmeyer, der er medlem af Venstre og sidder i Uddannelses- og Forskningsudvalget.

Det er heller ikke kun de pædagogstuderende, der mangler. Også sygeplejerskestuderende og studerende på IT-Universitet mangler, siger Carsten Kissmeyer.

- Det er de samme unge mennesker, vi jagter, og de er der simpelthen ikke. Så det er alles kamp mod alle.

Større fokus på uddannelsen

Den helt store udfordring findes i Aarhus og København. I Østjylland står de og mangler 3.400 i 2030, mens der kommer til at mangle 700 i Vestjylland. Derfor er fokus til en start på landet største kommuner.

- Jeg synes, det er synd og skræmmende, at vi måske ikke har hænder og tid til at give børnene den opmærksomhed, som de har brug for, siger Sophie Reimers.

Og kommer der ikke flere til, så kan det få store konsekvenser

- Pædagoger er helt afgørende for velfærden i samfundet. Hvis vi ikke får taget vare på de små børn, så kommer det til at koste på den store samfundsøkonomi, siger Susanne Tellerup, der er Uddannelsesdekan i VIA.

Sophie Reimers tænker ikke, at hun selv kan gøre noget ved problemet, men efterlyse større fokus på uddannelsen, som en idé til at få flere pædagogstuderende i hele landet.

- Man bliver set lidt skævt til, fordi man er bare dem, som sidder med en kaffekop i hånden og ser på børnene leger. Jeg tror, der er mange, der ikke forstår, hvor meget mere der er i det. Det er ikke bare at kigge på børnene og skifte deres ble, lyder det fra Sophie Reimers.