Nyt klima-forsøg: Tang skal løse problem med bøvsende køer

Tang skal afløse en del af køernes foder i nyt forsøg. Målet er at reducere mængden af metangas, der udvikles i køernes maver.

Tang kna måske være med til at nedbringe mængden af drivhusgasser, der kommer fra bøvsende køer.
Tang kna måske være med til at nedbringe mængden af drivhusgasser, der kommer fra bøvsende køer.
Foto: Morten Nymand Ritzau / Scanpix

Tang skal nu testes som ingrediens i køers foder. Landbrugsselskabet DLG, Vilofoss, Aarhus Universitet og DTU går sammen i et nyt forskningsforsøg, der skal reducerer mængden af drivhusgasser, der kommer fra køer. 

Climate Feed hedder det nye forsøg på at gøre tang fra de undersøiske skove til en fast bestanddel af køers foder. 

- Vi vil sammen med forskere og andre virksomheder være med til at udvikle et fodertilskud baseret på tang til køer, som kan hæmme dannelsen af metangas i køernes maver, siger Birgitte Marie Løvendahl Raun, der er faglig chef for kvægfoder i DLG og Ph. D i husdyrernæring.  

- Som et af Europas største landbrugsselskaber vil vi altid være med til at vise innovationsvejen i branchen. Vi ser det som vores ansvar at gå forrest til gavn for vores landmandskunder og ejere, så vi kan medvirke til, at Danmarks førerposition indenfor klimavenlige løsninger fastholdes, siger Birgitte Marie Løvendahl Raun. 

1:13
Det er ikke første gang, tang fanger forskernes blikke. Se her et indslg TV MIDTVEST tidligere har bragt: Aarhus Universitet i Foulum kører lige nu et forsøg, hvor grise og kalve får blandet tang i foderet.

Drivhusgasser fra bøvsende køer

En stor del af landbrugets udledning af CO2 og drivhusgasser kommer fra drøvtyggende køer, som hver især bøvser mellem 200-500 liter metan op i døgnet.

Climate Feed skal bruge 17 millioner kroner på projektet, hvoraf cirka 12 millioner er fra Innovationsfonden.

Birgitte Marie Løvendahl Raun fortæller, at visse typer tang fra Norden indeholder stærke antioxidanter og tanniner, som kan være med til at stoppe udviklingen af metan i køernes vom. 

- Det er oplagt, at DLG og Vilofoss er med, da vi ved, hvad der er praktisk muligt, så vi kan være med til at hjælpe forskerne med at gøre produktet anvendeligt, så det ikke kun er i teorien, at tang er en god idé.

- Vi har stor viden i forhold til om tang i sidste ende blandes i Vilofoss mineralblandinger eller i DLG's kraftfoderblandinger

Forskningsprojektet løber over de næste fire år og skal udvikle metoder til at dyrke, høste og efterfølgende behandle tang til et færdigt forarbejdet produkt som tørret pulver eller piller, som landmanden let kan tilsætte kvægfoderet.

Produktet skal have et kendt og stabilt indhold af de aktive stoffer, som reducerer udledningen af drivhusgasser fra kvæget, uden det går ud over mælkeydelse, smag og kvalitet, skriver DLG i en pressemeddelelse. 

Udover DLG og Vilofoss deltager Teknologisk Institut, Aarhus Universitet, University of Waikato i New Zealand, Ocean Rainforest, Dansk Tang, DryingMate, Naturmælk og SEGES.