Nyt atlas viser, hvor ulven er set

​Ulven er her, men hvor?

Kent Olsen er en af forskerne bag det nye ulveatlas.
Kent Olsen er en af forskerne bag det nye ulveatlas.
Foto: Lars Lauridsen, TV MIDTVEST

- Hvor er ulven helt præcist?

Det spørgsmål bliver forskerne tit stillet, og nu gør de noget ved det.

- Vi vinder intet ved hemmelighedskræmmeri, og det er også noget, vi bliver spurgt om hele tiden, for folk vil gerne vide det, fortæller forsker ved naturhistorisk museum, Kent Olsen.

Men nu har de spørgende en mulighed for selv at gå ind og se, hvor dyrene befinder sig - eller har befundet sig. For hvor myndighederne tidligere har været forsigtige med at fortælle om nye ulveinformationer, så har de nu lavet et ulveatlas.

De forskellige ulveobservationer er placeret i kvadrater på ti gange ti kilometer.

- Det er ikke nødvendigvis et billede af, hvor der er ulve lige nu, men hvor der er truffet ulve, siger Kent Olsen.

Thomas Boesdal er frivillig ulveobservatør.
Thomas Boesdal er frivillig ulveobservatør.
Foto: Camilla Schiøler, TV MIDTVEST

God idé

Kortet falder i god jord ved en af dem, som går allermest op i ulven. Det er Thomas Boesdal, der er frivillig ulveobservatør.

- Nu kan vi komme væk fra hemmelighedskræmmeri og myter, men i stedet få nogle facts på bordet. Det er det, alle har brug for. Os der bor i området vil gerne vide, hvor det grå krapyl render rundt henne, og uanset om du gerne vil se den, eller du er bange for den, så kan du nu komme det lidt nærmere, siger han.

Når ulveatlasset ikke kommer tættere på end de ti gange ti kilometer, så skyldes det blandt andet hensynet til lodsejerne, og man skal ikke frygte, at folk med ondsindede hensigter kan misbruge kortet til at komme for tæt på.

- Kvadraterne er så store, og ulven render 70 kilometer om dagen, så man kan ikke regne ud, hvor den er, forklarer Thomas Boesdal.

På hjemmesiden er der også en formular, som man kan udfylde, hvis man selv har set en ulv. Det er en mulighed, som forskerne forventer meget af.

- Vi vil gerne bruge den her information til at highlighte, hvor vi måske har en halv, der er ved at etablere et territorie, fortæller Kent Olsen.

Du kan se ulveatlasset her. 

2:35
Naturhistorisk Museum står bag ulveatlas.dk, der dokumenterer ulvens færden.