Nye tal over klamydia-tilfælde: Holstebro topper igen i landsdelen

Ifølge Sex og Samfund skyldes de høje klamydiatal, at unge mellem 15 og 29 er nogle af de sværeste at få til lægen.

I hele landet modtog flere end 28.000 unge en postitiv klamydiatest.
I hele landet modtog flere end 28.000 unge en postitiv klamydiatest.
Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix

Når unge mellem 15 og 29 år dyrker sex, går de mere op i ikke at blive gravide end at undgå klamydia. Sådan lyder det fra Sex og Samfund, der i en pressemeddelelse netop har opgjort tallene for klamydiatilfælde i 2018. På landsplan blev der konstateret 28.208 tilfælde sidste år.

- Det taler for, at de seneste årtiers forebyggelse har slået helt fejl. Kampagner og oplysningsarbejde kan altså ikke stå alene, men skal tænkes sammen med forebyggelse og behandling, siger Lene Stavngaard, der er national chef i Sex og Samfund.

Af de midt- og vestjyske byer er det endnu engang Holstebro, der topper listen. I 2018 stod 27 ud af 1000 unge mellem 15 og 29 med en positiv klamydiatest i hånden. Næstefter Holstebro, ligger Favrskov. Her er det 26 ud af 1000, der blev testet positiv.

0:42
Nyheden om, at der en klamydia-vaccine på vej vækker begejstring i Kondomeriet i Holstebro. Indslaget her er fra august i år. 

80 procent af alle klamydiatilfælde konstateres blandt unge – samtidig er denne gruppe også er nogle af de sværeste at lokke en tur til lægen. Ifølge Sex og Samfund skyldes det, at der mangler ungevenlige alternativer, når turen til lægen skyldes en test for sexsygdomme.

- Det skyldes i høj grad også besværet omkring tidsbestilling, og at man som ung typisk vil blive nødt til at tage fri fra uddannelse eller arbejde for at kunne møde op hos lægen, lyder det fra Lene Stavngaard.

Sex og Samfund har deres egen hjemmetest, som lige nu findes i 8 af landets kommuner.

Sådan ser det ud i Midt- og Vestjylland