Nye regler: Slut med billige busruter

Fire nye fjernbusruter, som fra første februar skulle rulle mod København fra Midt- og Vestjylland, bliver ikke til noget. Skærpede krav fra Trafikstyrelsen har sat en kæp i hjulene.

Der bliver ikke nogen billige busbilletter til København fra hverken Thisted, Skive, Viborg eller Silkeborg.

Direktør i Rødbillet.dk Thomas Hintze, som i forvejen står bag blandt andet Holstebro-København-bussen, udskyder nu sine udvidelsesplaner på ubestemt tid. Thomas Hintze mener, at Trafikstyrelsen nu har spændt ben for de billige busture til hovedstaden.

Indtil nytår skulle busvognmændene bare køre fire retur-ture om ugen til København for at få refunderet rabatter til pensionister, studerende og børn. Nu skal de køre en gang om dagen.

- Jeg synes, det er helt hen i vejret. Vi ved jo allesammen godt, at der er ikke mange, der rejser på tirsdage og onsdage, siger han til DR Midt & Vest.

Før kunne Thomas Hintze nøjes med minibusser på rejsedage med knap så mange passagerer, men Trafikstyrelsen kræver nu, at der også er mindst 40 sæder i bussen. I følge Thomas Hintze koster de skærpede krav ham alene på Holstebro-ruten en ekstraudgift på 60.000 kroner om måneden.

- Det gør, at det rent økonomisk bliver svært at komme i gang med at konkurrere med de eksisterende ruter på markedet, siger han.

De skærpede krav er resultatet af forhandlinger mellem brancheorganisationen Danske Busvognmænd og Trafikstyrelsen. Kommunikationsmedarbejder i styrelsen, Mads Gundelund Gerlach, mener ikke, at kravene er urimelige.- Det står enhver frit for at åbne en rute. Så længe man bare overholder de minimumskrav der er til trafikselskaberne. Men hvis vi skal støtte, så stiller vi de her krav til serviceniveauet, siger han.