Nye anbefalinger skaber bekymring: Frygter det kan skade iværksættere

Anbefalinger om centralisering vil skade midt- og vestjysk erhvervsliv, frygter Landdistriktsråd. Erhvervsdirektør deler bekymringen.

Formanden for Landdistrikternes Fællesråd frygter, at nogle spirende iværksættere aldrig får realiseret drømmen om en virksomhed, fordi de går glip af den nødvendige starthjælp, hvis rådgivningen centraliseres.
Formanden for Landdistrikternes Fællesråd frygter, at nogle spirende iværksættere aldrig får realiseret drømmen om en virksomhed, fordi de går glip af den nødvendige starthjælp, hvis rådgivningen centraliseres.
Foto: Region Midtjylland

Et såkaldt forenklingsudvalg under Erhvervsministeriet har præsenteret deres bud på, hvordan erhvervsfremmesystemet fremover kan gøres mere fokuseret og fremtidssikret. 

Udvalget har udarbejdet 26 anbefalinger til ministeriet under overskrifter som "en fælles strategi og bestyrelse for hele den decentrale indsats", "kræfterne skal samles i færre, landsdækkende klynger og netværk" og "En digital platform og nye Erhvervshuse giver bred adgang til vejledning af høj kvalitet."

Hvis anbefalingerne bliver til virkelighed vil eksempelvis nogle af de opgaver, der i dag varetages regionalt eller kommunalt, blive centraliseret, og det ærger i det midt- og vestjyske.

En af dem, der frygter, at det vil gå udover nærheden, hvis anbefalingerne realiseres, er formanden for Landdistrikternes Fællesråd. 

- Der vil være langt fra den enkelte iværksætter i en kommune ind til det sted, hvor man kan møde erhvervsrådgiveren. Det er vigtigt for den basale erhvervsrådgivning, at den ligger lokalt ude i den enkelte kommune med den rådgivning, der skal til. Skal man så have en specialist, så er man også villig til at køre længere, lyder det fra formanden. 

Hans bekymringer over den centralisering anbefalingerne ligger op til, deles af erhvervsdirektøren i Erhvervsrådet Herning & Ikast-Brande.

- At tro at man med fem huse spredt rundt om i Danmark kan klare den her opgave og nå lige så bredt ud, som vi gør i dag - det, tror jeg, er utopi. En lille iværksætter, en lille håndværksvirksomhed eller en mindre virksomhed i det hele taget vil ikke søge specielt langt væk for at få den her vejledning, forklarer Kenneth Mikkelsen. 

Han ser dog også gode takter i anbefalingerne, der altså først skal behandles politisk, inden de potentielt kan blive til virkelighed. 

- Jeg tænker, at der klart er nogle gode elementer i det. Når man har et offentligt system, der er så stort, så er det sundt, at det bliver kigget efter i sømmene en gang imellem. Og eksempelvis afsnittet om øget digitalisering tager jeg meget positivt imod, lyder det. 

Borgmester er ikke så skeptisk

Manden for bordenden i en af landets mest erhvervsvenlige kommuner, Lars Krarup (V), er dog ikke så skeptisk.

- Man skal følge meget af det, udvalget er kommet med. Men den del om at man foreslår, at der skal lovgives imod, at kommuner også må lave erhvervspolitik, det skal selvfølgelig skæres væk, lyder det fra borgmesteren i Herning Kommune, der blandt andet finder det helt rigtigt at mindske den nuværende struktur i systemet. 

- Jeg synes helt grundlæggende, at det er rigtigt at forenkle strukturen. Jeg synes, at det er rigtigt at skære regionerne mere eller mindre væk i strukturen, fortæller venstremanden. 

Hele rapporten, der danner baggrund for anbefalingerne, kan læses her. Anbefalingerne skal nu bearbejdes og behandles politisk. 

2:13