Ny vækstplan: Regeringen og DF vil afsætte en millard til økologi

En ny vækstplan skal videreudbygge og styrke dansk økologi. Sådan lyder det i den plan, som regeringen og DF fredag præsenterer.

Regeringen og Dansk Folkeparti vil med en ny vækstplan for danskøkologi afsætte mere end en milliard kroner til Økologisk Arealtilskud de næste to år.

Ifølge en pressemeddelelse fra Miljø- og Fødevareministeriet skal vækstplanen sætte turbo på økologien i Danmark. Pengene fra vækstplanen skal gøre det nemmere for landmænd at omlægge til økologi. 

- Økologien stormer frem, og aldrig har økologi fyldt så meget i indkøbskurvene, i køleskabene og på tallerkenerne hos danskerne. Og aldrig har interessen for at omlægge til økologi hos danske landmænd været større. De seneste to år har regeringen givet økonomisk støtte til, at et areal, der svarer til omkring 150 fodboldbaner, hver eneste dag bliver omlagt fra konventionel landbrugsjord til økologisk. Med en vækstplan for dansk økologi og en garanti for, at der er penge til at fortsætte omlægningen til økologi hos danske landmænd, vil regeringen udbygge Danmarks position som en af verdens førende økologinationer, siger miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen.  

Interessen for at omlægge til økologi har været boomende de senere år, og aftalen mellem regeringen og Dansk Folkeparti sikrer en finansiering af en søgning til omlægning til økologi på niveau med den gennemsnitlige søgning i 2015-2017.

- Regeringen og Dansk Folkeparti tror på, at økologien kan skabe vækst og danske arbejdspladser i hele Danmark. Derfor garanterer vi nu et rekordstort beløb, så det høje tempo i omlægningen til økologi kan fortsætte. Økologien er inde i en god udvikling, som vi skal støtte og sætte turbo på, siger Lise Bech (DF).  

Vækstplanens indsatsområder: 

Økologisk vækstplan skal sikre den danske førerposition

Hovedelementerne i vækstplanen er blandt andet, at det skal være lettere at være økolog, at der bliver investeret i forskning og udvikling i økologi, at der kommer krav til natur og klima i økologien, at økologerne får bedre adgang til gødning og en styrket eksport.

- Danmark står stærkt på det økologiske marked, men vi må ikke gå i stå. Vækstplanen skal være med til at styrke den danske førerposition. En af de store udfordringer for, at økologien kan vokse sig stærkere og udvikle sig, er mangel på gødning til de økologiske marker. Her kan en løsning være at gøre det lettere at bruge madaffald fra byerne som gødning. Det kan løfte økologien, og det kan bidrage til en mere cirkulær økologi, siger Esben Lunde Larsen. 

Midlerne til Økologisk Arealtilskud finansieres via det danske Landdistriktsprogram, der er medfinansieret af EU.

 


Læs flere artikler fra Midt- og Vestjylland eller i kategorien Politik.