Ny tendens: Solide landbrug truet af lukning

Bankerne hiver i stigende grad tæppet væk under bundsolide landbrugsbedrifter

Krisen i landbrugs-erhvervet, hvor stribevis af bedrifter med dårlig økonomi er blevet lukket, ændrer nu perspektiv. Ifølge landbrugets økonomi-konsulenter, lever også de mere solide landbrug på bankernes nåde fremover.

Bankerne tøver, ifølge Landbrugsavisen, ikke med at lukke landbrug, som har en egenkapital på mellem 20 og 30 pct. Simpelthen fordi pengeinstitutterne ikke vil øge kreditterne yderligere.

- Mangel på likviditet og overskud lukker de fleste bedrifter. Men vi har eksempler på landmænd med en solid egenkapital, som har fået kniven på struben, fortæller udviklingschef i Jysk Landbrugsrådgivning, Bjarke Poulsen.

Tendensen bekræftes, ifølge Landbrugsavisen, at flere økonomikonsulenter og rådgivere. De landbrug der nu er i farezonen har typisk en høj positiv egenkapital, men dårlige produktionsresultater.  Derfor vil banken ikke øge likviditeten i virksommere.

Økonomisk Direktør i Finansrådet, Jakob Legård Jakobsen, mener der ligger grundige overvejelser bag bankernes beslutning.

- 20-30 pct. i egenkapital er et højt niveau. Men hvis der ikke er udsigt til overskud i bedriften, så kan banken komme i den situation, at den må sige stop for kreditten, forklarer Jakob Legård Jakobsen.

 

 

 


Læs flere artikler fra Midt- og Vestjylland eller i kategorien Erhverv.