Ny stol eller nyt køkken: Danskere bruger flest penge på boligen

Hjemmet er blevet et prestigeprojekt, og derfor bruger danskerne rigtig mange penge på boligen. Men også vejret og dansk designhistorie spiller ind.

Designklassikere, nye puder eller måske et nyt køkken.

Vi renoverer, gør det selv og skifter jævnligt ud i inventaret i hjemmet.

quoteVi har en meget høj æstetik i forhold til boligen, som begyndte med blandt andet Poul Henningsen og Arne Jacobsen.

Mads Arlien-Søborg, trendforsker og livsstilsekspert

Danskerne bruger rigtig mange penge på boligen - faktisk er vi sammen med resten af Norden dem, der bruger flest i Europa, hvis ikke hele verden. Det viser flere undersøgelser, lige som flere eksperter bekræfter det.

- Vi går mere og mere op i hjemmet, fordi det er et prestigeprojekt. Derfor bruger vi også utrolig mange penge på vores hjem. Hvem vil ikke gerne have at vide, at man bor pænt, siger Malene Breunig, lektor ved Institut for Kulturvidenskab på Syddansk Universitet.

Men også det at vi er så meget indenfor er blandt årsagerne. Det mener Louise Byg Kongsholm, direktør ved Pej-gruppen.

- Vi lever i en del af verden, hvor regnvejr, kulde og sne betyder, at vi er mange timer indenfor, og hvor hygge og det at slappe af hjemme fylder meget. Derfor kræves både sofa, tæpper og så videre, siger hun.

I et nyt boligprogram besøger vi seks vidt forskellige midt- og vestjyske hjem. Hos Jesper Klintdrup Poulsen i Viborg er designklassikere kombineret med mere råt interiør. Se programmet nedenfor.
I et nyt boligprogram besøger vi seks vidt forskellige midt- og vestjyske hjem. Hos Jesper Klintdrup Poulsen i Viborg er designklassikere kombineret med mere råt interiør. Se programmet nedenfor.
Foto: Morten Thomsen, TV MIDTVEST

Historisk fokus på boligen

Også den danske designhistorie har haft indflydelse på, at danskerne bruger mange penge på hjemmet.

Poul Henningsen tegnede sin første lampe i midten 20’erne, og fra dengang begyndte der at komme mere fokus på hjemmet og boligindretning.

- Vi har en meget høj æstetik i forhold til boligen, som begyndte med blandt andet Poul Henningsen og Arne Jacobsen. De ville lave møbler, som alle havde råd til, så dengang købte man også ind til et helt rum på én gang, som især de unge gør i IKEA i dag, siger Mads Arlien-Søborg, som er trendforsker og livsstilsekspert.

Op gennem 60’erne opstod det moderne danske hjem, og det var her, vi lærte den gode danske designsmag – blandt andet med lanceringen af magasinet Bo Bedre.

- Bo Bedre havde ekstremt mange læsere gennem 60’erne, og der var meget forbrugeroplysning i bladet – hvad er den rigtige måde at leve på og hele gør-det-selv-elementet, som siden er blevet enormt udbredt. Der opstår norm om, at det skal man gøre, hvis man er en god borger, siger Malene Breunig.

Tidslinje: Nedslag i den danske designhistorie

Fotos: Ritzau Scanpix og Bo Bedre

I TV MIDTVESTs nye boligprogram Drømmehjem kan du hente inspiration til boligindretningen i seks meget forskellige midt- og vestjyske hjem.

I andet afsnit af boligserien Drømmehjem besøger vi en renoveret gård fra 1880 i Salling og en nyfortolkning af den firlængede med en fantastisk udsigt til Thisted.

Læs flere artikler fra Midt- og Vestjylland eller i kategorien Livsstil.