Ny sæson på trapperne: Syv klip, der kendetegner Fotovognen

Fotovognen vender tilbage med en tredje sæson den 23. maj. I den forbindelse varmer vi op med højdepunkterne fra anden sæson.

Fotovognen er klar til at besøge alle kroge af Midt- og Vestjylland i en helt ny sæson af serien. Foto: TV MIDTVEST

De små byer i Midt- og Vestjylland rummer rigtigt meget charme, og det fortjener også at blive dækket på TV MIDTVEST.

Igennem to sæsoner har Anders Toft Bro og Vibeke Nipper kørt rundt i regionen og besøgt mange af de små byer. Uden manuskript. Uden aftaler. Det har resulteret i serien Fotovognen, som har kørt i to sæsoner, og en tredje er på vej. Tredje sæson starter den 23. maj. 

I den forbindelse har vi udvalgt syv klip fra sæson to, der perfekt viser, hvad Fotovognen er.

Ude i Hampen

GPS’er er til tider svære at arbejde sammen med, og det oplevede Vibeke og Anders også, da de skrev Hampen ind i vejviseren.

- Destinationen er nået, sagde telefonen, der havde til opgave at føre duoen til Hampen.

Problemet var bare, at der kun var marker på begge sider af dem. Ingen huse

- Det er alligevel den mindste by, vi har været i, sagde Anders Toft Bro på sin sædvanligt lune facon.

Da de kørte en smule videre, så de dog nogle huse i det fjerne, de kørte efter. Den samling af huse var Hampen. Det var da heldigt.

00:44 Luk video

Ud af Hampen

Da de var færdige i Hampen, kunne de dog ikke komme hjem. Bilen ville simpelthen ikke starte. De vælger at ringe til altmuligmanden på TV MIDTVEST, Arne, der spurgte dem, om den var fyldt op med det rigtige brændstof.

De begyndte i fællesskab at kigge kvitteringerne fra tankstationer igennem.

- Den 26. Januar er der fyldt Miles 95 (blyfri 95 benzin, red.) på, siger Anders, hvortil Vibeke siger ”Yes!”

Anders skynder sig at punktere Vibekes glæde ved at sige: ”Det skal du ikke sige yes til, for det er en dieselmotor”.

Vibeke Nipper kaldte det en tanketorsk, at der var tanket det forkerte brændstof på bilen, og det var jo bogstaveligt talt en TANKEtorsk, som den faste fotograf på Fotovognen, Line Morell Holm, gjorde opmærksom på.

De var nødt til at blive hentet af Falck, da bilen skulle til reparation pga. forkert brændstof. I det mindste fik de optaget afsnittet færdigt først!

01:08 Luk video

I bil med alkoholiker

Nogle gange stopper Fotovognen tilfældige biler i de små byer, de kommer til. Bare for at spørge, hvad de laver og hvor de er på vej hen. Det kan der komme store personlige historier ud af.

I episoden fra Hampen stødte Anders og Vibeke på en Kia Picanto med to mænd i. De spurgte, om de måtte køre med – To journalister og en fotograf. Det fik de lov til, selvom det blev lidt klemt.

Da de når hen til Jan Andersens bolig, begyndte han at åbne op og fortælle om sin fortid som alkoholiker.

- Jeg drak en kasse om dagen, fortalte han.

På dagen, hvor Vibeke og Anders var på besøg, var det præcist 18 år siden, at han havde rørt en øl sidst.

Han fik at vide af sin læge, at han godt kunne få hjælp, men det betød, at han aldrig måtte drikke en øl igen. Og det gik han med til. Nogle gange udfordrede han sig selv og satte en øl foran sig.

- Nogle gange sad jeg med en kasse øl foran mig, tog en og spurgte mig selv, om jeg ville blive her eller ej, sagde Jan Andersen.

Klippet viser, hvor meget tillid folk har til Vibeke og Anders. Hvad der startede som en køretur for fem i en ikke-synet Kia, endte med en historie om, hvordan Jan stoppede med at drikke og fik livet tilbage. 

06:27 Luk video

Anders og hundeskræk

Flere gange i løbet af de to sæsoner af Fotovognen har kørt, har Anders Toft Bro spurgt, om hunden ikke kan lukkes inde i et rum, da han er bange for hunde.

Det samme skete i dette klip, men Anders blev forsikret om, at hunden altså ikke gjorde nogen noget.

- Det er en flatcoated. Det er det mest venlige, der findes, forklarede ejeren.

Klippet igennem kan man se Anders’ bekymring over situationen, men han sætter sig til bords til fastelavnsboller.

Da hunden går ind under bordet, bliver bekymringen bare større.

- Jeg kan mærke ham. Han slikker på mine knæer, siger han højlydt til Vibeke Nipper.

Det gav et sæt i Anders, men det skulle ikke blive sidste gang, at hunden forskrækkede ham.

Hvis TV MIDTVEST havde pengene, havde vi nok sat underlægningsmusikken ind fra Dødens Gab, da hunden Oskar gik rundt om bordet over imod Anders. Oskar hopper op ad Anders til Anders’ store forskrækkelse. Der lyder et højt ”Aaaarhhh!”, mens de andre rundt om bordet bare griner.

Dagen efter denne episode blev vist, blev Anders stoppet på gågaden i Holstebro af en cyklist. Manden sagde blot ”Vuf Vuf”, hvortil Anders svarede: ”Vuf”. Og det var enden af den samtale. 

01:35

Video: Line Morell Holm, TV MIDTVEST

Luk video

Skraldemanden

I Fotovognen får Vibeke og Anders snakket med mange mennesker, som aldrig har snakket med medier før foran rullende kameraer.

I Fjaltring samlede Fotovognen en tidligere skraldemand op, som skulle ind til byen og aflevere pantflasker. Han var på gåben, da Fotovognen stoppede ham.

- Skal du ikke have et lift ind til byen?, spurgte Anders. Det sagde Johannes Østergaard Andersen ja til, og så var Vibeke henvist til bagsædet.

Han havde tydeligvis aldrig holdt en mikrofon før, for Anders var nødt til flere gange i løbet af samtalen at hjælpe Johannes med, hvordan den skulle holdes.

Men skraldemanden fortalte med sin flotte dialekt om, hvordan folk efterlod øl ude ved skraldespandene, som var til skraldemanden. Nogle af dem blev så drukket til fyraften.

Ellers fik han vist journalisterne godt rundt i Fjaltring, hvor han blandt andet viste sine to huse frem.

03:17

Video: Line Morell Holm, TV MIDTVEST

Luk video

Hundeparken

En hundeskov er en indhegnet skov, hvor hundeejere kan lade deres hunde løbe frit, og ejerne af hundene kan så slappe af og snakke med andre hundeejere. Det kan der komme gode snakke ud af. Det oplevede Vibeke og Anders også, da de var forbi en hundepark i Bjerregrav.

Her mødte de Anita, der lider af PTSD efter en traumatisk oplevelse, hun havde for 20 år siden, hvor hun blev hjemmerøvet og fik en pistol for tindingen.

Få minutter efter Fotovognen mødte hende, fortæller hun om hele oplevelsen fra dengang.

- De slæber mig rundt i mit hus med en pistol til hovedet og tager alt, hvad jeg har. Mit nye B&O-anlæg, min bil og de klipper telefonledningerne, siger Anita Hansen.

Hun blev indlagt i halvandet år på psykiatrisk hospital, og hun er stadig så påvirket af chokket, at hun er på førtidspension og går til psykiatrisk behandling en gang om ugen. Hun ville ikke komme udenfor en dør, hvis ikke det var for hendes hund, Pyrus.

- Han er mit redskab til at komme ud. Jeg har meget angst ved at gå ud, så hvis ikke jeg havde ham, ville jeg ikke komme udenfor. Han skal jo ud tre gange om dagen, siger Anita Hansen.   

Interviewet er et eksempel på den tillid, som man har til Vibeke Nipper og Anders Toft Bro. Selvom hun har angst overfor mennesker, åbner hun op overfor de to journalister og fortæller sin grimme historie, som hun selv kalder den. 

07:21

Video: Line Morell Holm, TV MIDTVEST

Luk video

Harry og den bankende postkasse

Nogle gange går klippene fra Fotovognen viralt, og det sidste klip blev blandt andet samlet op af Natholdet.

Når Fotovognen ruller forbi, så tør folk at være sig selv. I dette klip rullede de vinduet ned og fik en snak med Harry Fabricius, der var ude for at tømme sin postkasse.

- Nå, I er ude og fotografere, sagde han, da han så Fotografen Line sidde omme bag i Fotovognen.

Pludselig hørte han en lyd, som han ikke kunne genkende.

- Hvad fanden er det, der banker?, spurgte han åbent.

Anders og Vibeke var hurtige til at gøre ham opmærksom på, at det var hans postkasse, der lavede den lyd. Vinden fik åbningen i postkassen til at klapre.

- Sgu da ikke den her, svarede Harry.

Den lavede derefter den samme lyd igen, men denne gang så han det, og det fik de et stort grin over. 

Der var desværre ikke noget post til Harry Fabricius den dag, men den 23. maj er Fotovognen tilbage med sæson nummer tre. 

01:44 Luk video