Ny opfindelse redder rålam

En pose, der stinker. Så enkelt kan det være at undgå at dræbe små rålam på landmændenes marker.

Hvert år må tusindvis af rålam lade livet, når græshøsten går i gang. Rålammene er netop blevet født og kan ikke selv flygte fra høstmaskinerne, men det ser en simpel opfindelse nu ud til at have ændret på.     

Opfindelsen består af en pose på toppen af en pind, hvorpå der sprayes noget ildelugtende hjortetaksolie, som dyrene ikke synes om.

- Når moren kommer ud på arealet, kan hun høre en fremmed lyd, når det blæser lidt og posen knitrer. Dyret kan også lugte den fremmede lugt, og det betyder meget for, at hun bliver utryg og derfor tager lammene væk fra arealet af, forklarede Rasmus Filsø Løbner, der er natur- og vildtrådgiver ved Heden & Fjorden, da TV MIDTVEST i maj måned lavede et indslag om opfindelsen. 

Gode resultater

Opfindelsen blev i maj måned sendt ud til 25 landmænd til testning, og  tilbagemeldingerne viser gode resultater,

- Generelt har de vurderet, at det har haft en rigtig stor effekt, siger natur- og vildtrådgiver hos Heden og Fjorden Rasmus Løbner til DR Midt og Vest. Han har talt med 15 af de 25 landmænd, som har prøvet den nye metode.

En enkelt landmand har haft én påkørsel. De andre 14 har ikke haft nogle påkørsler, siden de har taget den nye metode i brug, fortæller Rasmus Løbner.

 

Se TV MIDTVESTs indslag fra den 24. maj, der viser opfindelsen i aktion.

 

 


Læs flere artikler fra Midt- og Vestjylland eller i kategorien Erhverv.