Ny lov: Spritbilister kan slippe for at miste kørekortet

En ordning med alkolås kommer fra fredag til at lempe straffen for spritbilister

Normalt står spritbilister til at miste kørekortet, hvis bilen bliver kørt med for høj promille, men fra i morgen kan en ny ordning ændre spritbilisters skæbne markant.

En ny lovændring betyder nemlig, at spirituspåvirkede bilister, der får frakendt deres kørekort i tre år, fordi de har kørt med en promille mellem 1,2 og 2,00, atter kan sætte sig bag rattet, hvis de efter at have bestået en ny køreprøve, installerer en alkolås i bilen.

Et tiltag, der bliver mødt med stor begejstring hos færdselspolitiet i Midt- og Vestjylland, der kan se statistikkerne for spritbilister og ulykker er her i landsdelen være højest i hele Danmark.

Sigtelser for spritkørsel per politikreds (2016)

- Det er en god ordning. Vi har alt for mange, der gentagende gange kører med sprit i blodet, så jeg håber, at den her frivillige ordning vil få nedsat antallet af folk, der kører spritkørsel igen og igen, siger Henrik Glintborg, færdselsleder hos Midt- og Vestjyllands politi.

Rådet for Sikker Trafik jubler også

Hos Rådet for Sikker Trafik føler man sig også overbevist om, at den nye ordning kommer til at gavne både trafik og samfund.

- Vi synes, det er en rigtig god ordning. Vi har kæmpet for at få en alkolås-ordning i mange år, og nu er det lykkedes, så vi hilser den velkommen, siger administrerende direktør hos Rådet for Sikker Trafik, Mogens Kjærgaard Møller.

- Det er godt, fordi vi på den her måde kan få folk, der har problemer med flasken til at holde sig fra vejene. Med alkolåsen kan vi være sikre på, at de ikke kan køre i spirituspåvirket tilstand. Det her er godt for trafiksikkerheden. Vi får stoppet den her sociale deroute. Mange der har mistet kørekortet har også mistet arbejdet, og det har samfundsmæssige konsekvenser, siger han.

Spritbilister skal stadig straffes

Selvom det umiddelbart kan lyde som en mildere straf til spritbilister, slår Mogens Kjærgaard Møller fast, at det ikke er tilfældet.

- De, der kører spritkørsel skal fortsat straffes. Og de bliver faktisk straffet ganske hårdt. Der ryger en månedsløn gange den promille, de har, så man skal altså virkelig have pengepungen frem, hvis man kører spritkørsel. Det bliver der ikke ændret på.

- Det er vigtigt at fastholde, at spritbilister skal straffes. Og det bliver de, siger Mogens Kjærgaard Møller.

Vælger en spiritusdømt bilist at tage imod tilbuddet om en alkolås, skal bilisten selv betale alle udgifter.