Ny lov lukker vagtapoteker

En ny apotekerlov betyder, at mellem 15 og 20 byer, der ikke har en akutklinik eller skadestue, efter 2016 heller ikke længere skal have et vagtapotek.

loeve_apoteket2.jpg

Fra 2017 vil det ikke længere være muligt for folk i landets større byer at gå på apoteket og købe hverken recept- eller håndkøbsmedicin i nattetimerne. 11 døgnåbne apoteker i fortrinsvis de store byer skal nemlig ikke længere holde åbent om natten, skriver Politiken fredag. Det bliver en af konsekvenserne af den nye apotekerlov, som netop er trådt i kraft. Døgnapotekerne mister deres tilskud fra 2017, og uden tilskud løber forretningen ikke rundt.

Småbørnsforældre og andre med behov for apotekervarer om natten vil fremover kun kunne få receptmedicin fra en akutklinik, hvis de har været i kontakt med en vagtlæge.

Den nye apotekerlov er vedtaget af et stort flertal i Folketinget og bliver implementeret i løbet af det kommende halvandet år. Også i resten af landet vil den nye lov medføre markante ændringer. Antallet af vagtapoteker, der i dag kan udlevere medicin fra klokken 6 om morgenen til midnat samt i weekenderne, skal reduceres fra 50 til 34. Også her sker det ved at fjerne det offentlige tilskud.

Reduktionen betyder, at mellem 15 og 20 byer, der ikke har en akutklinik eller skadestue, efter 2016 heller ikke længere skal have et vagtapotek, skriver Politiken. Flertallet af dem er i dag placeret i de såkaldte yderområder.

Til gengæld kanaliseres en del af tilskudskronerne over i nye filialer, der har åbent i almindelig butiksåbningstid. Det sikrer ifølge det politiske flertal samlet set et større antal medicinudleveringssteder - for eksempel som mindre butikker i supermarkederne efter den model, som Post Danmark anvender.

Forbrugerrådet kritiserer

Trods det samlet set større antal apotekerfilialer og en øget konkurrence, som er et af målene med loven, er Forbrugerrådet Tænk kritisk over for nedlæggelsen af døgnapotekerne og en stor del af de nuværende vagtapoteker.

- Det synes vi bestemt ikke er heldigt. Apotekernes vagttjeneste skal fungere, og forbrugerne kan ikke være tjent med forringelser, siger vicedirektør i Forbrugerrådet Tænk Vagn Jelsøe til Politiken. Han peger dog på, at man nu har halvandet år til at se på, hvordan forholdene mere detaljeret skal tilrettelægges.

Apotekerforeningens formand Anne Kahns karakteriserer over for Politiken den nye vagtordning som det største problem.

- Vagtapotekerne bliver omlagt på en måde, som faktisk giver apotekerne dårligere muligheder for at levere god service uden for normal åbningstid. Mange af de nuværende vagtapoteker bliver lukket. Der forsvinder vagtdækning i 15-20 byer sammen med døgnvagten i de største byer. Det er ærgerligt at begrænse en god vagtservice, som mange mennesker har haft glæde af, siger Anne Kahns til Politiken.

Sundhedsminister Sophie Løhde (V) har som sundhedsordfører for Venstre selv været med til at forhandle apotekerloven på plads.

- Den nye apotekerlov skal øge tilgængeligheden til receptpligtig medicin. Derfor skal det selvfølgelig også være sådan, at borgerne, uanset hvor de bor, kan få udleveret medicin uden for normal åbningstid, skriver Sophie Løhde (V) i en mail til Politiken.