Ny lærerkonflikt truer: - Det gavner ingenting

Landsdelens lærere frygter, at overenskomstforhandlinger ender i en ny storkonflikt.

Formanden for Vestjysk Lærerforening, Torben Voss, har svært ved at bevare optimismen i de lange overenskomstforhandlinger. Mavefornemmelsen siger, at det ender i en ny konflikt, forklarer han.
Formanden for Vestjysk Lærerforening, Torben Voss, har svært ved at bevare optimismen i de lange overenskomstforhandlinger. Mavefornemmelsen siger, at det ender i en ny konflikt, forklarer han.
Foto: Morten Thomsen, TV MIDTVEST

Forhandlingerne om en ny overenskomstaftale er i fuld gang mellem offentligt ansattes organisationer på den ene side og kommunernes landsforening og staten på den anden.

Faktisk er forhandlingerne i gang på tredje måned, og det giver uro i maven hos de midt- og vestjyske lærere, som stadig har lockouten tilbage i 2013 i frisk erindring.

En ny storkonflikt er nemlig det sidste, man ønsker.

- Det gavner hverken elever, lærere eller samarbejdet med forældrene. Det gavner ingenting, siger formanden for Vestjysk Lærerforening, Torben Voss

- Min mavefornemmelse siger mig nok, at vi er på vej mod en konflikt lige nu. Der bliver arbejdet hårdt på at undgå en konflikt, men det kører op og ned. Lige nu tror jeg ikke på det, men det kan være en anden situation i morgen, lyder det.

Alle scenarier er i spil

Det store omdrejningspunkt for forhandlingerne er en arbejdstidsaftale.

Sådan var det også i 2013, hvor udfaldet af overenskomstforhandlingerne dog ikke mundede ud i en arbejdstidsaftale, men derimod en arbejdstidslov dikteret af politikerne.

Konflikten endte ved den lejlighed i den historiske lockout af landets lærere. Derfor ved formanden for lærerforeningen også, at alle scenarier er i spil i de nuværende forhandlinger.

- Enten bliver vi enige, så der kommer en underskrevet aftale. Det andet scenarie er, at vi bliver utilfredse og smider strejkekortet. Det kan også ende med, at arbejdsgiverne bliver utilfredse og smider et lockout-kort, siger Torben Voss.

- Vi er ikke ublu i vores krav. Vi vil bare have det samme som de andre (Offentlige ansatte, red.), så vi ikke er den eneste organisation, der står tilbage og ikke har noget.

Situationen bekymrer

Situationen skaber bekymring på lærerværelset på Limfjordskolen i Struer. Her ønsker man heller ikke, at forhandlingerne skal ende i en ny hårdknude.

- Vi har brug for en ny begyndelse. Det her handler ikke kun om vores arbejdsforhold, det handler også om folkeskolens fremtid, siger Claus Thomsen, der er tillidsrepræsentant på Limfjordsskolen i Struer.

- Som faggruppe er vi ikke interesserede i en konflikt. Det håber vi heller ikke, modparten er. Men jeg kan godt frygte, at det ender i en konflikt.

Deadline for overenskomstforhandlingerne er den 28. februar. Falder der ikke en aftale på plads, kan det ende med en ny storkonflikt, hvor mere end 100.000 offentligt ansatte forventes at strejke.

2:00
En ny storkonflikt truer, og det bekymrer de midt- og vestjyske lærere, der har lockouten i 2013 i frisk erindring.