Ny kampagne: Stop smitten, brug spritten

En ny kampagne under navnet 'Stop smitten, brug spritten' sætter fokus på, at hver tiende patient, der bliver indlagt, får infektioner. Det tal skal mere håndsprit hos patienter og pårørende hjælpe ned.

sprit_0.jpg

Hver tiende patient, der bliver indlagt eller behandlet på et hospital, får infektioner. Det viser aktuelle tal fra Statens Serum Institut.

Kræftsyge er en særlig udsat gruppe, og derfor bliver disse patienter og deres pårørende nu draget ind i en ny hygiejne kampagne, der hedder Stop smitten, brug spritten.

Kampagnen har fokus på, at patienter og de pårørende skal være bedre til at tage hånd om egen hygiejne, for det er ofte her, patienterne pådrager sig infektioner og sygdomme.

- En stor del af det kommer jo fra os patienter, så vi skal også være med til at tage vores ansvar, siger Eva Hedegaard, der er strålepatient fra Skive.

- Der er ikke ret meget luftbåren smitte, men vi bærer rundt på meget på vores hænder, så derfor flytter vi rundt på rigtig meget, og det kan vi forebygge ved at have en god håndhygiejne, siger Anette Jensen, der er hygiejnesygeplejerske på regionshospitalet i Herning.

Kampagnen fokuserer også på, at patienter og pårørende i hjemmet bliver bedre til at spritte.

- Det betyder rigtig meget for kræftpatienter som også er i risiko derhjemme for at få en infektion fra sig selv, men også fra alle de mennesker, der færdes sammen med, siger Anette Jensen.

Eva Hedegaard er som patient klar over, hun har en del af ansvaret.

-Vi har jo alle sammen et medansvar for det. Det der med, at jeg selv får vasket min hænder og får sprittet dem af. Og ser jeg andre, der ikke gør det, så kan jeg godt finde på at komme med en lille bemærkning, siger Eva Hedegaard.

Det er ikke kun plakater og pjecer, der skal oplyse om infektionsrisikoen ved ikke at spritte af, personalet på sygehuset rådgiver gerne om god hygiejne.

- Hvis vi oplever, at det er nødvendigt, så gør vi det. Tanken med det her er, at patienterne ved godt, at man skal spritte hænder og de vil egentlig også gerne, men hvis vi lige laver lidt ekstra fokus på det på den her måde, så bliver det måske mindre nødvendigt, at vi tager snakken med patienterne, siger Line Tvorup, der er radiograf på regionshospitalet i Herning.

2:14
Hver 10. patient får infektion på sygehuset. Hvis skal være bedre, må patienterne selv tage hånd om hygiejnen