Ny julekalender jagter glæden i kirkerum: - Det har været helt overvældende

Et prisvindende makkerpar gentager sidste års succes og er klar med en ny julekalender.

3500 kilometer, 9 broer, 2 færger og en tunnel, har bragt vært Troels Laursen og producer Henrik Helms rundt til 26 kirker og kirkerum i Danmark.

Forstæder, små byer og alternative kirkerum i fængsler, hospices og hospitaler, der gemmer på kirkekunst: Makkerparret har været alle stederne, lyder det i en pressemeddelelse fra Viborg Stift.

Her har de fundet værker, som kan fortælle historien om, at glæden findes mange steder.

- Glæden findes så mange steder, og den moderne kirkekunst findes også i mange af vore gamle kirker. Nogle gange også på skjulte steder, lyder det fra præst og kunstanmelder Troels Laursen med et smil.

Det er ham, som hjælper os med at finde de steder, som gemmer på glæden.

Producer Henrik Helms og vært og tilrettelægger Troels Laursen under optagelserne af 'Glæden'.
Producer Henrik Helms og vært og tilrettelægger Troels Laursen under optagelserne af 'Glæden'.
Foto: Tobias Helms

En overvældende rejse

Rejsen er blevet til en julekalender. Den tager afsæt i steder med kunstværker, der er skabt siden år 2000.

- På vores rejse rundt i hele Danmark skal vi nemlig se på helt ny kirkekunst, der hvor folkekirken er, fortæller Troels Laursen.

- Det har været helt overvældende at se historier fortalt på så forskellige måder, når vi har besøgt de mange kirkerum, supplerer Henrik Helms og fortsætter:

- Vi har så prøvet at indfange detaljer og bidder af den fortælling og sat det sammen til vores historie om glæden.

På kortet herunder kan du trykke på prikkerne og se, hvilke kirker der indgår i adventsprogrammerne.

Fra hospitaler til fængsler

Og kunsten og glæden kan findes mange steder - også uventede steder.

Som når Troels Laursen tager os med ind på et af landets største hospitaler for at kigge på det strålende værk: Lysvæld bag lysvæld fra 2017 i Rigshospitalets kirkerum. På et hospital, der udfører små og store mirakler hver dag. 

Et hul i væggen, som er udsmykningen i kirken i Enner Mark fængslet udført i 2010, er også med i fortællingen om glæden. Herinde hvor man drømmer om friheden. 

Men det kan også være et fascinerende guldbelagt papirklip fra 2002 i Sønder Broby på Fyn, som minder én om glædens barn, der blev født julenat.

- Vi vil gerne give alle, der har lyst, en visuel oplevelsesrejse ind i nogle af de kunstskatte, som findes i så mange kirkerum i Danmark, fortæller producer Henrik Helms og tilføjer:

- Men du behøver ikke at være kunstinteresseret, for værkerne er i høj grad blot et afsæt til at kunne fortælle om julens glæde – og lidt om dig og mig som mennesker.

Troels Laursen i Venø Kirke.
Troels Laursen i Venø Kirke.
Foto: Henrik Helms

Det er anden gang at Troels Laursen og Henrik Helms producerer julekalender sammen. Sidste år gik rejsen rundt i Viborg Stift for at lave serien 'Ventetid'. Det modtog de Viborgs Stifts initiativpris for, og i år er rejseplanerne så udvidet til hele Danmark.

Fælles projekt

Hvert afsnit er omkring tre minutter, og det hele er blevet til virkelighed med hjælp fra alle stifterne i Danmark og folkekirken.dk. Premieren på julekalenderen er 28. november 2021 og kan følges på stifternes hjemmesider og hos folkekirken.dk helt frem til og med den 25. december.

Desuden vil man også på TV MIDTVEST og andre TV 2-regioner kunne se afsnittene redigeret sammen til fire adventsprogrammer.

- Og så kan det være, at man får lyst til at tage på sin helt egen opdagelsesrejse rundt til de mange smukke værker, der gemmer sig i kirkerne i hele Danmark, siger Troels Laursen og håber, at serien vil inspirere til netop det. 

For glæden findes derude. Og det er helt gratis!

Troels Laursen har fået idéen til programmerne og er selv vært på dem.
Troels Laursen har fået idéen til programmerne og er selv vært på dem.
Foto: Tobias Helms