Ny hjemmeside: Sådan undgår du kopivarer

Handlen med kopivarer er steget i takt med den stigende internethandel. Derfor lancerer 12 myndigheder nu en ny hjemmeside, som gør det lettere at styre uden om kopivarer og ulovlig streaming af film og musik.

12 myndigheder star bag ny hjemmeside, der skal guide forbrugerne mod kopivarer. Foto: Pressefoto: Patent- og Varemærkestyrelsen

Mens januarudsalget er i fuld gang, lancerer 12 myndigheder i fællesskab en ny hjemmeside, som skal hjælpe forbrugerne med at styre udenom kopivarer. På hjemmesiden www.jegvælgerægte.dk kan du finde gode råd til at undgå kopivarer og anbefalinger til, hvad du kan gøre, hvis du alligevel har fået købt en kopivare.

Læs også Fund af kæmpe lager med kopivarer chokerer: - Ikke normalt det her

- Kopivarer er desværre et problem, som danskerne i stigende grad skal forholde sig til i takt med, at de handler mere og mere på nettet. Mange svindlere er blevet rigtigt dygtige, og det kan være svært altid at vide, om de varer, man køber på nettet, er ægte. Derfor ønsker myndighederne at klæde forbrugerne så godt på som muligt, siger Sune Stampe Sørensen, direktør for Patent- og Varemærkestyrelsen i en pressemeddelelse.

Hos brancheorganisationen Dansk Industri glæder man sig over mere oplysning til forbrugerne om kopimarkedet.

- Piratkopiering er samfundsskadelig aktivitet, der i vidt omfang er drevet af forbrugere på jagt efter en god handel. Derfor støtter Dansk Industri op om bedre forbrugeroplysning, der kan øge bevidstheden om de risici, man udsætter sig selv og sine omgivelser for, inden man trykker ja til handlen, siger chefkonsulent Lars Holm Nielsen til Ritzau.

Dansk Industri efterlyser desuden en målrettet indsats mod piratkopiernes bagmænd og bedre muligheder for at blokere de hjemmesider, der sælger kopivarer.

Små forsendelser udfordrer

Nye tal fra EUIPO og OECD viser, at 6 ud af 10 af toldmyndighedernes tilbageholdelser af kopivarer er småforsendelser sendt med post eller kurer. Småforsendelser er typisk pakker sendt til en enkelt forbruger med varer, som er handlet på internettet. Småforsendelserne med kopivarer indeholder især små forbrugsvarer, som for eksempel tøj og sko, kosmetik, elektronik, legetøj, solbriller, ure, håndtasker og smykker.

Læs også Løgstrup-virksomhed dømt for Kähler-kopiering

Kopivarer for 3000 milliarder

Hvor det engang mest var luksusprodukter, der blev kopieret, ses der i dag ifølge myndighederne kopier af stort set alle typer af varer – også dagligdags produkter. EUIPO og OECD har estimeret, at handlen med ulovlige kopivarer udgør 2,5 procent af verdenshandlen svarende til omkring 3.000 milliarder kroner. Desuden estimerer de, at op til fem procent af importen til EU er kopivarer.

Om den nye hjemmeside:

  • Myndighedsnetværket bag hjemmesiden består af: Patent- og Varemærkestyrelsen, Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet, Toldstyrelsen, Kulturministeriet, Rigspolitiet, Lægemiddelstyrelsen, Fødevarestyrelsen, Sikkerhedsstyrelsen, Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen/ Forbruger Europa, Erhvervsstyrelsen, Eksportrådet og Landbrugsstyrelsen.
  • Hjemmesiden er finasieret af EUIPO, der er et decentraliseret EU-agentur baseret i Alicante, Spanien. Agenturet står for registrering af EU-varemærker og registrerede EF-design, som begge sikrer beskyttelse af immaterielle ejendomsrettigheder i alle EU's medlemsstater. EUIPO gennemfører også samarbejdsaktiviteter med de nationale og regionale kontorer for immateriel ejendomsret i EU.
  • Du kan læse mere om EUIPO og OECD’s for nyligt offentliggjorte undersøgelser her:

    https://euipo.europa.eu/ohimportal/en/web/observatory/trade-in-fakes-in-small-parcels

Se mere

Tjek ”Om os”-siden

Et af den nye hjemmesides gode råd er blandt andet at tjekke ”Om os”-siden i netbutikken.

- Seriøse netbutikker vil typisk gerne udfolde fortællingen om deres virksomhed på ”Om os”-siden. Mangler den fortælling, tyder det på, at der er tale om en ”fupbutik”. Det samme gælder, hvis der er underlige sprogfejl, skæve priser eller manglende kontaktinformation, lyder et af rådene.

Der er mange flere gode råd – både til forbrugere og virksomheder – på den nye hjemmeside jegvælgerægte.dk. Hjemmesiden afløser den udtjente side stoppiratkopiering.dk.