Ny affaldssortering bliver dyrt for borgerne: - Det er helt uoverskueligt

Når vi fra næste år skal sortere vores affald i ti forskellige kategorier, bliver det næsten ti gange dyrere end først antaget. Og regningen havner hos borgerne.

Hans Peder Nielsen synes, det er en god idé med affaldssortering - men den høje pris og de mange skraldespande, det kræver, er næsten for meget, mener han.
Hans Peder Nielsen synes, det er en god idé med affaldssortering - men den høje pris og de mange skraldespande, det kræver, er næsten for meget, mener han.
Foto: Alexandra Lund Lysgaard, TV MIDTVEST

Da det i juni blev besluttet, at danskerne skal sortere deres affald i ti forskellige fraktioner, var det en del af aftalen, at det ikke skulle koste forbrugeren mere end 55 kroner ekstra om året.

Men det er slet ikke realistisk ifølge affaldsselskaberne – faktisk bliver prisen snarere det tidobbelte. Og det er borgerne selv, det skal betale gildet.

- Det er problematisk, at man melder noget ud fra centralt hold, og det så ikke holder i virkeligheden. Det er ikke i orden, det synes jeg ikke, siger Hans Peder Nielsen fra Ikast.

Hans Peder Nielsen sorterer i øjeblikket metal og dåser for sig, og glas, pap og papir ryger også i hver sin affaldscontainer. Han er nemlig helt enig i, at vi bør affaldssortere.

- Principielt synes jeg, at det er rigtig godt, at der kommer mere affaldssortering, sådan at vi får genanvendt de ting, der kan genanvendes. Men når vi begynder at snakke om den konkrete måde at gøre det på, så synes jeg, der er lidt problemer i det, siger han.

Det er udmeldingerne om, hvor dyrt det kommer til at blive - kombineret med besværet med de mange skraldespande, den omfattende sortering kommer til at kræve – der ikke giver mening, mener Hans Peder Nielsen.

- Hvordan skal vi få plads til fire eller fem skraldespande her? Det er helt uoverskueligt, synes jeg. Antallet er lidt skræmmende, og man burde kunne finde en bedre måde at gøre det på, siger han.

Nye skraldespande og -biler bliver dyre

Der er dog ikke så mange andre muligheder, hvis affaldssorteringen skal gøres grønnere, lyder det fra Kent Falkenvig. Han er næstformand i AFLD, som er et fælleskommunalt affaldsselskab ejet af blandt andet Herning, Ikast-Brande og Ringkøbing Skjern kommuner.

- Der er ingen anden løsning end at betale. Det er ikke gratis at være grøn. Det koster noget mere, og det, synes jeg, er i orden, fordi vi vil gerne sortere, men det koster bare, siger Kent Falkenvig.

Den nye affaldssortering vil komme til at kræve nye løsninger og systemer fra affaldsselskaberne. Det er derfor, at udgifterne vil lyde på omkring 500 kroner om året for borgeren, ifølge AFLD.

- Der skal jo nogle andre spande til, og så skal man have en skraldebil, der deler på samme måde, som de deler i kassen. Derfor skal de 55 kroner ganges med ti ifølge de beregninger, vi har lavet, siger Kent Falkenvig.

Urealistisk tidshorisont

Også i det fælleskommunale affaldsselskab Nomi4s, som er ejet af Holstebro, Lemvig, Skive og Struer kommuner, vurderer de, at prisen bliver cirka ti gange højere end det, regeringen og aftalepartierne har meldt ud.

Derudover vurderer de, at ambitionen om, at ordningen skal gælde fra 1. juli 2021, er urealistisk. Der skal nemlig også laves udbud på de forskellige nye løsninger, der skal til, og blandt andet derfor kommer det til at vare noget længere, før de nye systemer er implementeret ifølge selskabets næstformand.

- Alle de her ting tager tid, så derfor er det realistisk, at det bliver i slutningen af 2022, og så er der faktisk ikke ret meget tid til den borgerinddragelse, der også gerne skulle være. Så derfor er det altså fuldstændig urealistisk med de tidsplaner, der er lagt.

Hans Peder Nielsen tvivler nu på, at det kan betale sig med de ekstra skraldespande og det ekstra bøvl.

- At vi skal betale noget for en grønnere tilværelse, det kan jeg godt leve med, men det skal være rimeligt. Hvis vi skal have en stor flok skraldespande stående, og det så ikke er helt i orden, så synes jeg ikke, det er et rimeligt beløb at give, siger han.

Ordningen skal ifølge aftalen gælde fra 1. juli 2021.

3:09
Se indslaget om det nye system for affaldssortering her.
Det er disse ti typer affald, som regeringen vil have danskerne til at sortere i.
Det er disse ti typer affald, som regeringen vil have danskerne til at sortere i.
Foto: Ritzau grafik