Ny affaldsordning skulle være rullet ud til sommer – men kun én kommune i Midt- og Vestjylland er klar

1. juli var skæringspunktet for implementeringen af affaldssortering i ni fraktioner i hele Danmark. Her i landsdelen er det dog kun Herning Kommune, der har løst opgaven til tiden.

Der bliver sorteret skrald i stor stil hos Nomi4S, der håndterer affaldet i Skive, Holstebro, Struer og Lemvig Kommune.

Men ikke helt så meget, som der burde.

For med en ny affaldsordning med sortering i ni fraktioner, som skulle være trådt i kraft per 1. juli i år, må affaldsselskabet, med sine seks sorteringsmuligheder, sande, at målsætningen ikke kan nås indenfor tidsfristen.

- For at få de sidste fraktioner med, kræver det en helt masse ændringer i forhold til den måde, vi gør det på i dag, forklarer Direktør hos Nomi4S, Hans Bloch.

- Det ramler sammen med vores eksisterende aftaler. Oveni er der politisk behandling af det, og så skal man lave et udbud, der også tager tid. Der er høringsfrister både på udbuddet og på den politiske situation, så alt i alt er det rent praktisk ikke muligt at nå det.

Der er jo nogle kommuner, som er nået i mål. Hvorfor kan I ikke gøre det?

- Hvis vi skal udvide med de sidste fraktioner, vil det betyde en urimelig økonomisk byrde for borgerne i vores fire kommuner, som ikke står mål med indsatsen, lyder det fra Hans Bloch.

Silkeborg Kommune heller ikke klar

Heller ikke i Silkeborg Kommune, når man at blive klar til tiden.

- Vi har en masse praktik, vi er nødt til at forholde os til i den her sammenhæng. Vi har dels nogle skraldebiler, vi skal have til at hente noget mere affald, siger Claus Løwe Klostergård (SF), der er formand for klima- og miljøudvalget i Silkeborg Kommune.

En anden ting er, at vi også skal have borgerne med på den her, så det bliver en succes. Så det er vigtigt, at vi får implementeret det på en rigtig fornuftig måde.

Herning fik hug – men er klar til tiden

Selvom Herning Kommune har været i modvind det seneste år i forbindelse med udrulningen af den nye affaldssortering, så er de rent faktisk blandt de eneste kommuner i landet, der har formået at blive klar til den nye ordning inden 1. juli.

På landsplan er 28 ud af 98 kommuner med på den nye ordning, mens det i Midt- og Vestjylland kun er Herning Kommune, som har nået opgaven til tiden.

- Vi må sige, det har givet os nogle knubs undervejs. Der har været nogle børnesygdomme, men nu kan vi da i hvert fald hjælpe de andre kommuner, siger formanden for teknik- og miljøudvalget i Herning Kommune, Joan Hansen (V).

De resterende 12 kommuner her i landsdelen har søgt om, og fået, udsættelse i halvandet år, så den nye ordning først tages i brug ved udgangen af 2022.

Hos både Nomi4S og Silkeborg Kommune slår man fast, at det er tid nok til at blive klar.