Nu uddeles de første smileys til hundekenneler

Ny smileyordning skal sikre, at hundekenneler og -pensioner tager sig godt af dyrene. I dag begynder Fødevarestyrelsen kontrollen.

Det skal være nemmere at vurdere, om en hund har det godt hos hundekennelen eller når den bliver passet hos en pension. Fra i dag begynder Fødevarestyrelsen at give glade, mellemfornøjede eller sure smileys, når de kontrollerer hundekenneler, hundehandlere, hundepensioner og -internater. Det skal sikre, at der bliver passet godt på hundene, og at de får frisk luft, motion og ordentlige pladsforhold.

Den nye ordning minder til forveksling om den, der allerede findes for fødevareproducenter, restauranter og kantiner. Det betyder, at virksomhederne får en smiley, som viser, hvor gode de er til at overholde de regler, der skal sikre, at hundene har det godt. Dermed bliver det nemt at se, om en given virksomhed behandler sine hunde ordentligt.

Konsekvens af problemsager

Ordningen er en konsekvens af flere sager, som har vist, at ulovlig import og kummerlige forhold alt for ofte findes på det sorte marked for hundehandel. Miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen tror på, at danskerne vil bruge ordningen til at finde frem til de virksomheder, der værner om det gode hundeliv.

- Hvad enten man skal have passet sin hund eller er på udkig efter en lille hvalp, så har alle en interesse i, at hundene har det godt. Den nye ordning giver landets hundekenneler og hundepensioner endnu en god grund til at sikre deres hunde en glad hverdag. Der er god omtale i at få en glad smiley, fordi man vil gå efter dem, som gør det godt. Ordningen skal medvirke til, at flere følger reglerne, og hundene får bedre dyrevelfærd, siger Esben Lunde Larsen i en pressemeddelelse. 

Kontrollen går løs fra i dag, og alle godt 230 hundepensioner, kenneler, internater og hundehandlere får kontrol inden årets udgang. Når virksomheden har fået en kontrol, vil kontrolrapporten og smileyen blive offentliggjort på den nye hjemmeside findhundesmiley.dk. 

Fremover vil virksomhederne få et årligt kontrolbesøg. Det reduceres dog til hvert andet år, hvis virksomheden får en glad smiley på det ordinære besøg to år i træk. 

Alvorlige overtrædelser giver en sur smiley samt en politianmeldelse, og i de værste tilfælde eventuelt et tab af godkendelse til at drive virksomheden. Små hundeopdræt bliver ikke omfattet, da ordningen kun gælder for erhvervsmæssigt hundehold.

Se indslag, da loven om de nye smileys for hunde blev vedtaget i december 2017: