Nu kommer hugormen: Det gør du, hvis du ser en hugorm

Det er forår, og det betyder, at hugormen kommer ud af sit skjul. Vi har spurgt en naturvejleder, hvordan du skal håndtere en hugorm sikkert.

0:48

Solen kigger frem og det bliver varmere. Det betyder, at han-hugormene kommer ud af deres skjul for at varme deres sæd op. 

Men hvordan skal man egentlig reagere, når man ser en hugorm? Vi har spurgt naturvejleder Brian Kjølhede Jensen fra Naturstyrelsen. 

Den første forholdsregel, som Brian Kjølhede Jensen har, er, at man ikke skal gå alt for tæt på. 

- Hold en ordentlig afstand. Hvis du er to meter fra den, og du opdager den, før den opdager dig, og du lader være med at lade din skygge ramme den, så skal den nok blive liggende, siger naturvejlederen. 

I forlængelse af det første råd siger Brian Kjølhede Jensen også, at man ikke skal røre den. 

- Når folk begynder at røre ved hugormene, begynder det at gå galt. Ni ud af ti gange er det mænd, der bliver bidt i hænderne, fordi de prøver at lege slangetæmmere, siger naturvejlederen. 

- Den tiende gang er det et barn eller en kvinde, der bliver bidt i foden, siger Brian Kjølhede Jensen fra Naturstyrelsen videre. 

Nyd synet

Men hvis du ser en hugorm, så husk at nyde, at du ser det flotte dyr. 

- Nyd dem, lær dem at kende, kig på dens zigzag-mønster, og fortæl den gode historie om, at den faktisk ikke vil os noget ondt, siger naturvejlederen. 

Hvis uheldet er ude og du er blevet bidt, så skal du ikke være bange. Den er giftig, men der er kun 0,02% risiko for, at man dør af et hugormebid. Man skal dog alligevel tage fat i sin læge, hvis man bliver bidt, da det stadig er en giftslange. 

- Det er kun, hvis du har et svagt hjerte, eller du er et barn, at du er i farezonen, men jeg har prøvet at blive bidt af en hugorm, og det gør frygteligt ondt, siger Brian Kjølhede Jensen. 

3:57