Nu kan sol og vind klare sig selv

Konkurrencedygtige vindmøller og solcelleanlæg blomstrer op uden støtte. Men det giver også nye udfordringer.

Store solcelleanlæg og vindmøller breder sig ud over markerne eller skyder i vejret rundt omkring i landet helt uden de offentlige tilskud, som før var motoren i den vedvarende energi.

Tøjkoncernen Bestseller vil bygge landets største solcellepark på 125 megawatt uden tilskud. Vestas opfører den første helt støttefrie vindmøllepark i Hirtshals.

Sol- og vindenergi er på få år blevet så god en investering, at investorer nu kører løs uden at vente på de tidligere støttekroner.

Det jyske elnetselskabet N1 har lige nu gang i syv ansøgninger om nettilslutning for større solcelle- og vindmølleparker på 12-60 megawatt, der forventes i drift i 2019-2020.

Også andre elnetselskaber oplever et boom, som lægger pres på deres tekniske sagsbehandling.

- Vi har set en kraftig udvikling i en årrække især på vind, men solen er også kommet kraftigt med, og vi ser større og stadigt mere konkurrencedygtige anlæg.

- Når et pensionsselskab stiller med pengene, så går det hurtigt ud over stepperne, siger seniorspecialist Frits Krejberg fra N1.

Elnetselskaberne er forpligtede til at tilslutte de sol- og vindanlæg, der godkendes af kommunerne.

- Mens det var nemmere at følge med vindmøllerne, som tog betydeligt længere tid i planlægningen, så går det rigtigt stærkt med solcellerne, som kan køre igennem planprocessen på et halvt års tid.

- Så vi er blevet mere pressede, siger han.

Ny udfordring: Borgermodstand

Kristian Tilsted er teknisk chef i Thy-Mors Energi Elnet, som er på vej med to store solcelleanlæg på 50-55 og 30-40 megawatt.

- Men der kommer også nye udfordringer med borgermodstand. Nogle presser på for at komme til at bygge, mens andre ikke er så glade for sol- og vindanlæg i nærheden, siger han.

Branchechef Kristine Grunnet fra Dansk Energi genkender presset på kommuner og elnetselskaber.

- Solcellerne er kommet så langt ned i pris, så vi ser større aktører øjne en forretning i store energianlæg.

- Samtidig kommer der øget fokus på den lokale opbakning eller modstand til sol- og vindanlæg. Det er den største udfordring lige nu, siger hun.

Indslag: 9/12-2018: En gruppe borgere i Bjerre nær Hanstholm er utilfredse med udsigten til, at der skal bygges et stort solcelleanlæg lige op ad byen.