Nu kan man igen betale med kontanter i bussen

Siden coronapandemien brød ud, har det ikke været muligt at betale med kontanter i de af landsdelens busser, der er bestyret af Midttrafik. Det er der nu lavet om på.

Fra den 6. august er det igen muligt at købe billet hos buschaufføren med kontanter. Foto: TV MIDTVEST / arkiv

Hvis man er én af dem, som i nutidens digitale tidsalder stadig holder fast i de gode gamle fysiske kontanter, så kommer der her en rigtig god nyhed. Trafikselskabet Midttrafik har nemlig fra dags dato valgt igen at åbne for, at man som rejsende i Region Midtjyllands busser kan betale med både mønter og sedler, når man køber en busbillet.

Langt de fleste af Midttrafiks kunder benytter sig af Midttrafik app, Midttrafik webshop eller rejsekort, når de skal købe billet. Vi har dog fortsat en lille gruppe af kunder, der foretrækker at betale med kontanter, og det får de mulighed for fra 6. august

Claus Wistoft, Bestyrelsesformand, Midttrafik

Siden den 13. marts har kunderne ellers været henvist til at benytte Midttrafik app, Midttrafik webshop eller rejsekort. Det skete efter, at transportminister Benny Engelbrecht i forbindelse med coronapandemien var ude at opfordre til at lukke kontantsalget for at beskytte chaufførerne mod smittefare.

Nu er normalen så igen ved at indtræffe i Midttraffiks busser.

- Det er Midttrafiks opfattelse, at langt de fleste chauffører er trygge ved en genåbning af det betjente salg. Vi ønsker dog fortsat at passe godt på chaufførerne. Derfor tilbyder vi alle busselskaber en startpakke med værnemidler, som de kan bruge i de tilfælde, hvor kunden ønsker at betale med kontanter, fortæller Claus Wistoft, bestyrelsesformand for Midttrafik, i en pressemeddelelse.

Læs også Mundbind i bus og tog: Passagere og chauffører tager godt imod ny anbefaling

Startpakken består af visir, mundbind, handsker og håndsprit. Midttrafik håber, at det kan være med til at sikre, at alle chauffører har værnemidler til rådighed, når kontanterne vender tilbage i busserne. 

Midttrafik opfordrer desuden til, at kunderne holder afstand, bruger håndsprit og undgår direkte ansigtskontakt med chaufføren ved køb af billetter i bussen.

Læs også Buschauffører frygter corona og vil ikke tage imod kontanter

- Langt de fleste af Midttrafiks kunder benytter sig af Midttrafik app, Midttrafik webshop eller rejsekort, når de skal købe billet. Mange har også skiftet kontantkøb ud med enkeltbilletter i Midttrafik app i coronakrisen. Vi har dog fortsat en lille gruppe af kunder, der foretrækker at betale med kontanter, og det får de mulighed for fra 6. august, fortæller Claus Wistoft.

Selskaber har pligt til at modtage kontanter

Siden coronapandemien brød ud er man flere steder i landsdelen blevet mødt af opfordringer og i visse tilfælde direkte forbud mod at betale med fysiske kontanter. Det er sket overalt lige fra i supermarkeder til i transportmidler, men faktisk så er det slet ikke lovligt for selskaber at nægte fysisk betaling.

Ifølge Forbrugerombudsmanden så har betalingsmodtagere pligt til at modtage kontant betaling i tidsrummet mellem klokken 6.00 og klokken 22.00, og det kan faktisk ikke engang omgås ved at skilte med, at man frabeder sig kontant betaling.

Det fremgår af hjemmesiden forbrugerombudsmanden.dk.

Selvom det betjente salg nu vender tilbage, så henviser Midttrafik fortsat kunderne til billetkøb i Midttrafik app, Midttrafik webshop og rejsekort for at begrænse kontakten mellem chauffør og kunde.

Midttrafik opfordrer til, at kunderne fortsat passer på sig selv og andre med følgende rejseråd:

 

  • Hold afstand ved stoppesteder og i bussen
  • Respekter det tilladte antal passagerer
  • Sid eller stå med ansigtet i køreretning (man må gerne sidde ved siden af hinanden)
  • Medbring din egen håndsprit og sprit af før berøring af kontaktpunkter, fx stopknap
  • Følg myndighedernes anbefalinger:

1. Rejs uden for myldretiden, hvis det er muligt
2. Vis hensyn til andre. Hold afstand. Host eller nys i dit ærme – ikke i dine hænder
3. Vask dine hænder tit eller brug håndsprit
4. Er du syg, eller formoder at være smittet, skal du ikke rejse med kollektiv trafik