Ni ud af 10 svin har MRSA: Bakterien sendte Ulla i isolation

​Antallet af MRSA-ramte svinebesætninger er steget kraftigt.

Ulla Rasmussen blev indlagt i isolation, da hun blev testet positiv for husdyr-MRSA.
Ulla Rasmussen blev indlagt i isolation, da hun blev testet positiv for husdyr-MRSA.
Foto: Charlotte Hansen, TV MIDTVEST

Nye tal fra Fødevare- og Miljøministeriet viser, at flere svin end nogensinde er inficeret med virussen MRSA. Tallene viser, at 88 procent af de testede svinelandbrug er inficeret med bakterierne, der sjældent smitter mennesker.

Det kan dog ske, at et menneske, der er i tæt kontakt med svinene, kan blive smittet - og i værste fald også blive syge. Svineproducent Ulla Rasmussen blev for et par år siden testet positiv for bakterien, hvilket gjorde at hun blev sat i isolation på sygehuset, selvom hun ikke følte sig syg. Bakterien kan nemlig være livsfarlig, hvis man i forvejen er svækket.

Isolationen var det værste

For to år siden skulle svineproducent Ulla Rasmussen på sygehuset, og i den forbindelse skulle hun fortælle, om hun havde været i tæt kontakt med svin. Da hun selvfølgelig måtte svare ja til det spørgsmål, så blev hun testet for husdyr-MRSA og var positiv. Det resulterede i, at hun måtte være i isolation på sygehuset, selvom hun ikke selv følte sig syg.

- Jeg vil da ikke sige, at det var rart. Når man kommer ind på sygehuset, så bliver man jo isoleret, hvis man er testet positiv, og det er nok det største problem, for vi kan jo ikke mærke, at vi er smittet, fortæller hun om opholdet.

Selvom Ulla Rasmussen ikke var direkte bange, så bekymrede det hende stadig, at hun var blevet smittet. 

- Jeg er ikke bange for MRSA, men jeg er bange for, det skal sprede sig i miljøet. Og det er jo ikke kun os, der er medvirkende til det. Jeg er sådan set ikke bange for det, men vi skal tage det alvorligt og sørge for at smitten bliver herinde i stalden, forklarer hun, mens hun står mellem grisene i sin stald.

I januar i år blev Ulla Rasmussen igen testet. Denne gang var testen negativ.

Men står det til formand Landboforeningen Limfjord, Claus Clausen, så er det vigtigt at hæfte sig ved især én ting. 

- Vi er ærgerlige over, at antallet er steget, men samtidig hæfter vi os ved, at det ikke er til fare for folkesundheden. Jeg er bange for, at det er noget, vi skal lære at leve med. For når vi ser på, hvad der er sket både Holland og Tyskland, som vi sammenligner os med, har man også konstateret store forekomster af svine-MRSA – også uden fare for folkesundheden, siger Claus Clausen.