Nemmere at huske kørekortet - nu kan du bruge mobilen i stedet

Fra i dag er det muligt at hente en app, så det fysiske kørekort kan suppleres med et på mobilen.

- Har du husket kørekortet?

Fra i dag bliver det nemmere at svare ja til det spørgsmål. Alle danskere kan nemlig downloade en helt ny app med en digital udgave af kørekortet.

- Den nye kørekort-app er med til at understøtte, at alle bilister har det lovpligtige kørekort med i lommen, når de sætter sig bag rattet, fordi det fremover er muligt at have kørekortet både på telefonen og i pungen, siger transportminister, Benny Engelbrecht (S).

Appen hedder ’Kørekort’ og kan downloades til både Android og iOS, og den gælder både som et gyldigt kørekort i Danmark og som ID-bevis.

Man skal hente app'en 'Kørekort' for at få et digitalt kørekort.
Man skal hente app'en 'Kørekort' for at få et digitalt kørekort.
Foto: Digitaliseringsstyrelsen

Plastikkortet forsvinder ikke

Det digitale kørekort er et af de første af sin slags i verden, men er kun gyldig i Danmark. Det er frivilligt, og man skal også stadig beholde sit fysiske kørekort.

- Med app’en har man altid et gyldigt og sikkert ID på sig, når man har behov identificere sig i dagligdagen, ligesom man ikke risikerer en bøde, hvis man skulle glemme det fysiske kørekort. På den måde er app’en et enkelt digitalt værktøj, som gør hverdagen lidt lettere for danskerne. Den mulighed tror jeg mange vil tage godt imod, siger finansminister Nicolai Wammen (S).

Normalvis er bøden for at glemme sit kørekort 1.000 kroner.

Bilister glemmer jævnligt kortet

Hos Midt- og Vestjyllands Politi støder de jævnligt på bilister, der har glemt kørekortet. Ifølge Henrik Glintborg, der er leder af færdselsafdelingen hos Midt- og Vestjyllands Politi, er forklaringen, at det ofte blot en forglemmelse, når politiet møder trafikanter uden kørekort. Men det er vigtigt at have kortet med.

- Du skal kunne identificere dig. Både over for politiet og over for en modpart i eksempelvis et trafikuheld. Hvis man har glemt kørekortet, kan politiet tjekke folks identitet på andre måder, men det kan en modpart ikke, siger Henrik Glintborg.

Kørekortet er det første ID-bevis, der bliver digitalt, men i løbet af 2021 bliver det gule sundhedskort også digitalt.

Fakta om det digitale kørekort