Nej til vindmølle-stop

De fleste kommuner fortsætter vindmølleplanlægningen uden at vente på en ny undersøgelse af sammenhæng mellem møllestøj og sygdom.

Både i Viborg og Silkeborg siger politikerne nej til flere vindmøller, men de fleste kommuner her landsdelen siger stadigvæk ja. De vil ikke sætte alt i stå for at vente på en undersøgelse af helbredsrisikoen ved støj fra vindmøller. En af dem der bor tæt på vindmøller er Niels Riis, han bor i Lindum i nordlige Salling og fik for tre år siden vindmøller som nabo.

- Vi kan selvfølgelig høre dem nogle gange mere end andre gange, men det er slet ikke noget, vi kan føle os generede af, siger han.

Det er Skive Kommune, der har sagt ja til de fire møller i nærheden af Niels Riis. Her vil politikerne ikke indføre et midlertidigt stop. 

- Staten har meldt ud, at vi skal følge den klima- og energistrategi, der er lagt. De har sagt, at vi bare skal fortsætte med vindmølleplanlægningen, og det har byrådet besluttet, at det vil vi, siger Jens Peder Hedevang, der er formand for Teknik- og Miljøudvalget i Skive Kommune (V). 

I går fortalte TV MIDTVEST, at Viborg har valgt en anden kurs. Her havde landmanden Claus Clausen fået nej fra kommunen til at sætte fire nye møller op på sin grund. 

Langt til endelige svar

Politikerne er usikre på, om naboer kan blive syge af støj fra vindmøller. Derfor vil de vente på en stor undersøgelse, som kommer sidst på året. Men de skal ikke forvente et klart svar på spørgsmålet, siger kvinden bag undersøgelsen.

- Et enkelt studie er ikke nok til at drage endelige konklusioner. Vi er nødt til at have både vores studie og en række andre studier, før vi kan komme dertil, hvor vi kan sige, at vi er sikre på, om der er en sammenhæng eller ej, siger Mette Sørensen, der seniorforsker i Kræftens Bekæmpelse.

Niels Riis bor blot 400 meter fra møllerne. Han er glad for at sagen bliver undersøgt.

- Det ville da være frygteligt, hvis man blev syg af sådan noget skidt som det, siger han.

Men der kommer altså til at går mange år, før vi får et klart svar på, om møllestøj kan gøre folk syge.