Naturlige vandløb er i virkeligheden kunstige

Mange vandløb bliver i dag kategoriseret som naturlige, selvom de i virkeligheden er skabt af mennesker. Og det koster landmændene dyrt

140410Vandloeb.jpg

Det gør nemlig en stor forskel for en landmand, om vandløbene på hans marker bliver kaldt naturlige eller kunstige.

Hvis et vandløb er naturligt, må han ikke bruge det til at dræne sin jord, og det giver blandt andet problemer for Poul Hellemann fra Hammerum ved Herning.

Han må leve med vand på mellem 25 og 30 hektar af hans marker, selvom han i princippet kunne bruge et nærliggende vandløb, til at dræne en den.

- Hvis vi sætter en pris på 150.000 pr. hektar, så er det jo mere end sådan lige en almindelig børneopsparing, vi sætter til, siger han.

Gamle vandløb er automatisk naturlige

I Tyskland er 90 procent af vandløbene menneskeskabte, mens de sidste ti er kommet med naturen. I Danmark er det lige omvendt - i hvert fald officielt.

Det skyldes, at alle vandløb, der er anlagt før 1842 automatisk bliver kategoriseret som naturlige - selvom de i virkeligheden er skabt af mennesker.

Forsøger at råbe politikerne op

I dag var foreningen Landbrug & Fødevarer til møde med Folketingets Miljøudvalg, for at forsøge at få ændret lovgivningen.

Landbrug & Fødevarer havde blandt andet medbragt nogle kort fra slutningen af 1700-tallet, der viser, at mange af de vandløb man i dag kalder naturlige, ikke fandtes dengang.

Og udvalget er villige til at lytte:

- Vi har kigget på de kort, de er kommet med, og vi har nu bedt miljøministeren om at kigge på den her sag, siger Simon Kollerup, der er medlem af udvalget.