Naturfredningsforening råber op: Grænsen for turister i Ringkøbing-Skjern er nået

Danmarks Naturfredningsforening mener, at grænsen for antallet af turister i Ringkøbing-Skjern er overskredet.

Jonna Odgaard er bestyrelsesmedlem i Danmarks Naturfredningsforenings afdeling i Ringkøbing-Skjern.
Jonna Odgaard er bestyrelsesmedlem i Danmarks Naturfredningsforenings afdeling i Ringkøbing-Skjern.
Foto: Lars Lauridsen

Med en kommende feriepark og et nyt oplevelsescenter kigger Ringkøbing-Skjern Kommune i de kommende år frem mod et større boom i antallet af turister. 

Umiddelbart virker det som en god nyhed for kommunen, der allerede har masser af turister og sidste år var den kommune med tredjeflest overnattende gæster. Men nu råber et lokalt bestyrelsesmedlem i Danmarks Naturfredningsforening op. 

- Hidtil har det været sådan, at både turist-erhverv og kommune har sagt flere, flere, flere. Vi skal bare have vækst, vækst, vækst. Nu siger vi, at vi lige skal stoppe en halv, siger Jonna Odgaard.

Tænker på miljø og natur

Jonna Odgaard og Danmarks Naturfredningsforening er bekymret for, hvilken påvirkning turismen vil have på naturen og miljøet - eksempelvis luftforurening fra de mange biler og nedslidning af klitterne. Men de tænker også på de lokale. 

- Vi skulle nødig riskere at komme i en situation som Barcelona, Amsterdam eller Venedig, hvor befolkningen ikke synes, at det er til at holde ud med alle de turister, siger Jonna Odgaard. 

- Søndervig er blevet et tivoli

Jens Østergaards familie har haft sommerhus i Søndervig siden 1942. Han anerkender, at turismen betyder meget for området, men han mener også, at det er blevet for meget. 

- Vi har oplevet rigtig meget, at centrum af Søndervig er blevet et tivoli, lyder det.

Og den opfattelse fik han bekræftet af en hilsen i sommerhusets gæstebog - skrevet af en tysk familie.

- I mere end 20 år er de kommet efter at opleve naturen samt opleve fred og ro, men det var fuldstændig væk nu, så det var sidste gang, at de kom til Søndervig, fortæller Jens Østergaard. 

Også Mogens Nielsen, der er fastboende i Houvig, oplever problemer i forbindelse med mængden af turister. Ifølge ham har de svært ved at finde parkeringspladser.

- De kommer bare kørende herud og smider deres biler alle mulige steder uden hensyntagen til, om der er folk i sommerhusene eller ej. Det er lidt irriterende, siger han. 

Viceborgmester: Grænsen er ikke nået

Kommunen har vedtaget en trafikplan, der blandt andet skal mindske presset på Søndervig. Og kommunens viceborgmester afviser, at grænsen for turismen er overskredet. 

- Vi er meget optaget af, at turismeudviklingen i Ringkøbing-Skjern Kommune skal være bæredygtig, og at borgerne skal have ejerskab over det. Det er også derfor, at vi laver en ret omfattende trafikregulering i netop Søndervig i øjeblikket. Det er mest af hensyn til vores egne borgere, siger Elbæk (A).

- Men DN (Danmarks Naturfredningsforening, red.) har da en pointe i, at vi skal være opmærksomme her, og vi skal være omsorgsfulde i forhold til vores natur, fordi turisterne påvirker jo naturen. Dog vil jeg sige, at vi faktisk ikke har oplevet nedslidning af naturen i Ringkøbing-Skjern Kommune, uddyber han.

Årligt omsætter turisterhvervet for 3,5 milliarder kroner. Og det er også store fordele ved.

- Det skaber liv i vores byer. Et liv, som vi ellers ikke ville have haft, siger Søren Elbæk (A). 

Danmarks Naturfredningsforening vil nu komme med sine egne bud på en bæredygtig turisme - samtidig lægger de op til debat om emnet. 

- Holland har simpelthen besluttet, at de vil holde op med at annoncere for turister, fordi de er rendt over ende af turister i Holland. Det er jo et tiltag, vi også kunne gøre. Og så kunne vi satse på at udvikle kvaliteten af turismen - i stedet for kvantiteten, slutter Jonna Odgaard.

Debatmødet var oprindeligt planlagt til at finde sted torsdag i Ringkøbing. Men det er blevet udskudt på grund af frygten for smitte med corona-virus. Mødet bliver i stedet gennemført i efteråret.