Naturfredningsforening: Guldsjakalen er det nye pattedyr i Danmark

Danmarks Naturfredsningsforening mener, at guldsjakalen bliver det næste nye dyr i Danmark. Landboforening hilser dyret velkommen, men vil gerne kunne regulere.

Først gjorde ulven sin entré i den danske natur, og nu er det så guldsjakalens tur. Det vurderer Danmarks Naturfredningsforening, der peger på guldsjakalen som det næste pattedyr, der vil slåsig ned og begynde at yngle i Danmark.

- Den er så småt ved at etablere sig i Tyskland, og der er også en del eksemplarer, der allerede har været i Danmark, lyder det fra biolog hos Danmarks Naturfredningsforening, Bo Håkansson. 

Den første sjakal blev registreret i Danmark i juni 2015, hvor en trafikdræbt han blev fundet ved Karup. Ifølge Statens Naturhistoriske Museum er dyret i alt registreret seks gange herhjemme. 

- Guldsjakalen lever fuldstændig som ræven, og man kan tænke på den som en stor ræv. Den er lidt større end en ræv, men mindre end en Golden Retriever, den er sådan nogenlunde lige i knæhøjde, forklarer biologen.

Guldsjakalen kommer oprindeligt fra Sydøsteuropa, Mellemøsten og Sydøstasien, og den lever primært af ådsler og smådyr. 

- På samme måde som ræven kan tage lam, så vil guldsjakalen også kunne tage lam. Men det vil ikke være anderledes end situationen i dag i forhold til rævene, så på den måde er der ikke noget, der ændrer sig, siger Bo Håkansson.

Landboforening vil gerne kunne regulere

Hos Vestjysk Landboforening hilser formanden guldsjakalen velkommen, men ikke uden forbehold.

- Vi har måske den samme problemstilling som med ulven. Der er mange følelser og meninger om det, men det, jeg synes, der er vigtigt, er, at hvis der opstår udfordringer med den, så kan man få lov at regulere, siger Søren Christensen. 

Derfor efterlyser foreningen en plan for, hvordan sjakalen skal forvaltes. 

- Jeg forventer, at der snart kommer en holdning til. hvad vi gør, når der er kommer nye dyr til vores område, som er et problem for os. Det er ikke sikkert, at guldsjakalen udgør et problem, så derfor synes jeg ikke, at det gør noget. Men vi er bare nødt til at være lidt mere klar i mæglet på, hvad det er vi kan og vil, lyder det fra formanden. 

Bo Håkansson mener ikke, at der er grund til bekymring over det nye dyr i den danske natur. Naturfredningsforeningen mener, at guldsjakalen passer godt ind.  

- Mennesket skal ikke være bange for guldsjakalen, fordi den er rigtig lille, og den kunne ikke finde på at angribe mennesker. Altså, den er i knæhøjde, og den vejer 7-14 kilo, så det er en stor ræv, forklarer biologen. 

Guldsjakalen er fredet, men ikke i samme grad som ulven. 

2:23