Natteliv får forlænget coronahjælp: Det var i sidste øjeblik

Nogle brancher er fortsat hårdt ramt af de restriktioner, som er indført for at undgå coronasmitte.

Rune Bach er indehaver af diskoteket East End i Holstebro, og han håber på at få dækket noget mere af virksomhedens tab i den kommende hjælpepakkeordning.
Rune Bach er indehaver af diskoteket East End i Holstebro, og han håber på at få dækket noget mere af virksomhedens tab i den kommende hjælpepakkeordning.
Foto: Nanna Lykke Smith Rasmussen, TV MIDTVEST

Et flertal i Folketinget forlænger hjælp til brancher, som er ramt af coronakrisens restriktioner, frem til udgangen af oktober. 

Med aftalen tilfører partierne samlet 3,1 milliarder kroner til at kompensere og genstarte dansk erhvervs- og kulturliv.

Det er blandt andet spillesteder, turist- og rejsebranchen samt nattelivet, der vil mærke til det. En diskoteksejer i Holstebro har det lidt ambivalent med den udmelding fra regeringen.

- Jeg er jo glad for, at der som udgangspunkt er hjælp at hente. Jeg savner måske lidt mere uddybning, siger Rune Bach, der er indehaver af East End i Holstebro. 

Regeringen og arbejdsmarkedets parter er enige om udfasning af den midlertidige lønkompensationsordning og forhandler i disse dage om en afløser for ordningen.

- Selv om der grundlæggende er godt styr på coronasmitten, så er truslen ikke drevet over, siger erhvervsminister Simon Kollerup (S) på et pressemøde.

- Derfor har vi udskudt dele af fase 4. Vi skal åbne økonomisk klogt op. Vi skal lytte til eksperterne, som siger, at vi skal udfase de generelle hjælpepakker. Men vi skal stadig hjælpe de dele af erhvervslivet, som er ramt af forsamlingsforbud, grænselukninger og rejsevejledninger, fortsætter ministeren.

Den nuværende ordning stod til at udløbe lørdag - altså en dag efter der faldt en ny aftale.

- Det er meget i sidste time, og man holder det hen i det uvisse længe. Vi har siddet og snakket om, at vi måske skulle have sendt fyresedler afsted på mandag, men det ser ud til, at deres job er reddet indtil videre, siger Rune Bach til TV MIDTVEST.

Selv om hjælpepakkerne til nogle særlige brancher bliver forlænget, holder partierne fortsat fast i at udfase de generelle hjælpepakker, som et politisk flertal blev enige om i juni.

Hjælpepakken, som East End fortsat kan benytte, betyder, at de ansatte får 75 procent af deres løn dækket af regeringen. På East End har Rune Bach altså stadig 25 procent af sine lønudgifter, mens der går nul kroner ind på kontoen gennem diskoteket.

- Hvis vi fortsat selv skal betale 25 procent af de ansattes løn, så kunne jeg godt tænke mig at kunne bruge dem lidt. For eksempel til klargøring af huset og til at lægge en strategi, til når vi åbner igen, siger diskoteksejeren.

Det er stadig uvist, præcis hvordan og hvor længe hjælpepakkerne fortsætter, men spørger man diskoteksejeren, skal der ske et eller andet.

- Hvis lønkompensationerne fortsætter ligesom nu, så er det jo ikke gratis at have medarbejderne gående hjemme. Vi har betalt gildet i seks måneder, siger Rune Bach til TV MIDTVEST.

Bag aftalen står foruden regeringen, Venstre, SF, De Radikale, De Konservative og Alternativet.

Aftalen omfatter blandt andet også en ny aktivitetspulje på 300 millioner kroner, der skal sikre flere kulturaktiviteter rundt omkring i landet under genåbningen.