Natsigtet batter: Jægere får ram på flere mårhunde

Efter det blev tilladt at for jægere at bruge natkikkert i jagten på mårhunde, får jægere ram på flere af de invasive rovdyr.

Miljø- og Fødevareministeriet gav i februar jægerne midlertidig tilladelse til at anvende natsigtet i forsøget på at bekæmpe den invasive mårhund. Efter et halv år med natjagt på mårhunden, er der fremgang at spore, det skriver dr.dk.  

 

Jytte Paarup fra Lemvig er blandt de jægere, der har taget natkikkerten for øjet efter tilladelsen blev givet. Natkikkerten gør, som navnet nok antyder, det muligt at se mårhunden i nattemørket, og den fordel har Jytte Paarup udnyttet. 

- Jeg har fået 21 mårhunde ved natsigtekikkertens hjælp. Sidste år fik jeg 10 i alt. Og vi er slet ikke færdige med året endnu. Det er et fantastisk værktøj, siger hun til DR.

- Dyret ser ikke lyset, og derfor kan vi stille og roligt sidde og placere et rigtigt flot og præcist skud, fortæller Jytte Paarup.

Se her et indslag fra dengang natsigte blev tilladt. Mårhundejægere har fået grønt lys til at bruge natsigte - unødvendigt mener professer fra Aarhus Universitet

Når jægerne ikke længere skræmmer mårhunden væk på lang afstand med almindelig lyskilder, kan de ligge på lur i ro og mag og vente på at dyret rør på sig.  

Specialkonsulent Mariann Chriel fra Miljøstyrelsen er enig med Jytte Paarup.

- Med natsigte har man mulighed for at se dyret i kontur, og man skyder, mens man stadigvæk kan se dyret. Skudafgivelsen bliver mere sikker, når man har et natsigte, siger hun til dr.dk.

Antallet af mårhunde er steget kraftigt de senere år, primært fordi mårhunden ikke har nogen naturlige fjender i den danske natur. Når mårhunden overhovedet anses for at være et problem, der skal bekæmpes, skyldes det, at den truer ynglende fugle og flere andre arter i den danske natur. 

Ifølge DR er der endnu ikke opgjort noget samlet antal på, hvor mange mårhunde, der er nedlagt efter jægerne fik adgang til natsigtet. Det kræver i øvrigt en tilladelse fra politiet, hvis man som jæger ønsker at bruge natkikkkert. 

Ulfborg Skytteforening afholdt her til aften special træning i mørke for at træne natteskydning i kampen mod mårhunden.

 


Læs flere artikler fra Midt- og Vestjylland eller i kategorien Natur.