Narkobilister er et stigende problem: 84 bliver sigtet hver måned

Hvert år stiger antallet af sigtede bilister, der er påvirket af narko. I år er mellem 73 og 96 ind til videre blevet sigtet hver måned.

Hvert år stiger antallet af bilister, der bliver sigtet for narkokørsel. Foto: Torben Mondrup, TV MIDTVEST

Flere hundrede personer er de sidste par dage blevet sigtet for køb af narkotika, og også i trafikken er narko et stigende problem.

Hver måned i år er mellem 73 og 96 personer ind til videre blevet sigtet for narkokørsel i Midt- og Vestjylland. Det er i alt 883 narkobilister indtil nu i 2019. Et antal, som stiger år efter år.

Læs også Flere hundrede bliver sigtet for køb af kokain i Skive

- Det er mange, og det er et problem alle ugens dage. Tallene lyver ikke, siger Henrik Glintborg, der er leder af Færdselsafdelingen hos Midt- og Vestjyllands Politi.

Antallet af sigtede, som er påvirket af euforiserende stoffer, er lidt højere i weekenderne, men ellers er det stort set jævnt fordelt hver ugedag.

- Det er ikke, fordi det er forbundet med fest. Dem, der bliver taget om tirsdagen for eksempel, er, fordi de har et misbrug eller en afhængighed, siger Glintborg.

Tallene fra Midt- og Vestjyllands Politi viser desuden, at narkobilisterne ikke bliver stoppet om natten, men også om eftermiddagen og aftenen.

Tabellen viser antallet af narkosigtede i hver måned i 2019. Foto: Midt- og Vestjyllands Politi

Bedre til kontrol

Sidste år viste tal fra Midt- og Vestjyllands Politi, at lige så mange sætter sig bag rattet i narkopåvirket tilstand som i spirituspåvirket tilstand. Det billede har altså ikke ændret sig. 

En af forklaringerne er ifølge politiet, at de stopper flere narkobilister og er blevet bedre til at teste dem.

Læs også Flere narkobilister ryster politiet: - Sindssygt dumt

- Jeg tør ikke sige, om der er kommet flere på vejene, men vi er blevet bedre til at lave kontrollerne og til at spotte dem, og det kan være en af forklaringerne, siger Henrik Glintborg.

Midt- og Vestjyllands Politi gør også, hvad de kan for at få antallet bragt ned.

- Vi laver et højt kontroltryk og nye initiativer er også på vej, siger Henrik Glintborg. 

Narkobilisterne bliver stoppet i hele landsdelen - flest på Indre Ringvej i Viborg, hvor 13 narkopåvirkede bilister ind til videre er blevet stoppet i år.

Grafen viser, hvornår på døgnet de ind til videre 883 sigtede spritbilister i år er blevet stoppet af politiet. Foto: Midt- og Vestjyllands Politi

05:39

Efter sidste uges omfattende politiaktion mod Porsche-banden i Skive er turen nu kommet til køberne af kokainen. Video: TV MIDTVEST

Luk video