Næsten 20.000 elever har mindst 27 klassekammerater

På ti år er antallet af klasser med mindst 28 elever mere end fordoblet, viser ministeries opgørelse.

Færre børn i klasserne betyder, at flere børn bliver set og hørt, mener SF.
Færre børn i klasserne betyder, at flere børn bliver set og hørt, mener SF.
Foto: Niels Ahlmann Olesen/Ritzau Scanpix

Siden 2009 er antallet af skoleelever, der går i en klasse med mindst 27 andre, godt fordoblet. Det skriver Politiken på baggrund af tal fra Børne- og Undervisningsministeriet.

Ifølge opgørelsen går næsten 20.000 elever i folkeskolen i klasser med mindst 28 elever i. Som udgangspunkt må der højest være 28 elever i en klasse, når året starter. Men i særlige tilfælde kan kommunalbestyrelser tillade, at skolerne laver klasser på op til 30.

Det er ikke kun de ekstraordinært store klasser, der bliver flere af. Generelt er antallet af klasser med mindst 25 elever også vokset, skriver Politiken. Her er stigningen 54 procent siden 2009.

SF vil gøre skoledagen en halv time kortere

SF vil, ifølge Politiken, rejse et forslag i forligskredsen omkring folkeskolen om et klasseloft på 24 elever. Partiet foreslår, at man rullende indfører et lavere klasseloft, så man begynder med de nye børnehaveklasser.

Prisen vil være godt 200 millioner kroner om året per klassetrin, og pengene skal findes ved at gøre skoledagen en halv time kortere.

- I SF synes vi, at det er rigtig skidt for folkeskolen, at der sidder flere og flere børn i klasserne. Og lærerne har mindre og mindre tid til forberedelse. Vi vil have loftet ned på 24, fordi vi ved, at det vil betyde, at flere børn vil blive set og hørt, og lærerne og pædagogerne vil kunne nå rundt og være der for alle børnene bedre, end de kan i dag, siger Jacob Mark til Ritzau.

Hvorfor har I valgt 24?

- SF er et pragmatisk parti. Og vi vil gerne foreslå ændringer i folkeskolen, som vi tror, at vi kan få igennem på sigt. Vi mener, at en sænkning af klasseloftet bør være noget, som andre partier kan se sig selv i, siger han.

SF har under de igangværende finanslovsforhandlinger krævet flere penge til folkeskolen, skriver Politiken.