Naboer til vindmøller og solceller får større bonus

Nu får tætte naboer til vindmøller og solceller forhøjet den kontante bonus, som et flertal i Folketinget blev enige om sidste år.

Partierne bag energiforligskredsen i Folketinget er blevet enige om at øge den bonus, der bliver givet til naboer til nye vindmøller og solceller. Det skal mindske den lokale modstand, nye vindmøller og solcelleanlæg møder.

Allerede sidste år blev der indgået en aftale om, at naboer ville få kontant kompensation for nye anlæg.

quoteDen grønne omstilling skal komme alle danskere til gavn, også dem som lokalt oplever omstillingen på tætteste hold.

Carsten Kissmeyer, Venstre

- Vindmøller og solceller er helt afgørende for at indfri vores ambitiøse klimamål. Men de er ikke altid populære naboer. Derfor er jeg glad for, at vi endnu en gang er blevet enige om at gøre forholdene for naboerne til fremtidens landvindmøller og solceller bedre, skriver klimaminister Dan Jørgensen (S) i en pressemeddelelse.

Sidste års aftale indebar, at naboer klods op ad nye vindmølleparker eller solcelleanlæg fik mulighed for at sælge deres bolig til dem, der opfører projektet.

Samtidigt blev der indført en bonusordning til dem, der bor inden for fire til otte gange den nærmeste vindmølles højde eller inden for 200 meter af et solcelleanlæg. Den gennemsnitlige, årlige udbetaling vurderedes her til 5000 kroner.

Den bliver nu hævet til 6500 kroner for naboer til vindmøller og 2500 kroner til naboer til solcelleanlæg. Den skattefritagede bonus betales af dem, der opstiller projekterne, og træder i kraft ved nytår.

- Den grønne omstilling skal komme alle danskere til gavn, også dem som lokalt oplever omstillingen på tætteste hold, siger Venstres Carsten Kissmeyer.

- Mange på Christiansborg taler om den grønne omstilling. Det er også vigtigt. Men knap så mange er optaget af bagsiden af medaljen og hjælpe dem, der rammes af gener fra fx vindmøller og solceller, skriver Dansk Folkepartis klimaordfører, Morten Messerschmidt, om aftalen.

Partierne bag aftalen er – ud over regeringspartiet Socialdemokratiet - Venstre, Dansk Folkeparti, Radikale Venstre, SF, Enhedslisten, Konservative, Liberal Alliance og Alternativet.

Indslag fra november sidste år, da et flertal i Folketinget blev enige om vindmølle- og solcellebonus.
Læs flere artikler fra Midt- og Vestjylland eller i kategorien Forbrug.