Myndigheder vil sætte en stopper for snus-salg

Snus hitter blandt unge. Nu vil Sikkerhedsstyrelsen sætte en stopper for ulovligt sat på sociale medier.

Selv om det er ulovligt at sælge snus i Danmark, så har mange unge prøvet at lægge en lille pose tobak op under læben for at få et nikotinsus. 
    
Og nu vil Sikkerhedsstyrelsen, der står for at sætte ind mod ulovligt salg af snus i Danmark, til også at tjekke sociale medier for at sætte en stopper for salget. Det fortæller DR Fyn.
    
Sikkerhedsstyrelsen netop gået i gang med at tjekke salg på Facebook.
    
- I første omgang går vi efter de åbne grupper, og det har den seneste uge ført til seks politianmeldelser, og vi fortsætter til de lukkede grupper, hvor der sælges snus, siger Jan Møller Mikkelsen, kontorchef i Sikkerhedsstyrelsen.
    
Mange unge køber snus via sociale medier som Facebook, fortæller Jakob Langkilde, der er en af de unge, der køber sit snus via folk, han kender på Facebook.
    
I april sidste år satte TV MIDTVEST fokus på problemet. Her stod flere unge frem og fortalte, at de brugte snus i stor stil. 

1:52
Snus er ulovligt at sælge i Danmark, men kan frit købes hjem fra andre lande. Det gør de unge i stor stil.
1:49
Unges stigende interesse for og brug af snus bekymrer en tandlæge. Det ødelægger tænderne.

Det er ikke ulovligt at bruge snus i Danmark, men det er ulovligt at sælge snus i Danmark. Sikkerhedsstyrelsen overtog kontrollen med ulovlig salg af snus i sommer. Og siden har styrelsen foretaget 142 fysiske kontrolbesøg hos blandt andet kiosker, for at afsløre ulovligt salg af snus. Ved otte kontrolbesøg blev der fundet ulovligt snus til salg. De sager er styrelsen i gang med at overdrage til politiet. Det skriver DR Fyn. 
    
Derudover har Sikkerhedsstyrelsen kontrolleret salg af snus fra 56 danske og udenlandske hjemmesider. Dette har endnu ikke ført til fund af ulovligt salg til Danmark.

2:05
Tidligere var rygning en udfordring på efterskolerne, men den rolle har snus mange steder overtaget.