Museumsinspektør efter et år med corona: Nye vaner kan være kommet for at blive

Et år med corona har lært os en hel del, og nogle af de vaner, vi har fået, er der måske ingen grund til at vænne sig af med lige foreløbig.

2:56
Sara Mai Abildtrup tror på, at håndsprit bliver en del af hverdagen, også når pandemien er ovre.
Foto: Bent Løkke Leth, TV MIDTVEST

Siden landet lukkede ned for et år siden, er vores hverdag blevet ændret fuldstændigt. Vi har fået helt nye vaner – og det er slet ikke så underligt, hvis man spørger Sara Hai Abildtrup, som er museumsinspektør i afdelingen for Nyere Tid på Holstebro Museum.


- En krise fører altid et eller andet med sig. Under pesten lærte vi at bruge karantæne som et aktivt virkemiddel mod sygdomme, koleraen bragte hygiejne med sig, tuberkulose og kopper var med til at lære os at udvikle og bruge vacciner, og under den spanske syge brugte vi rigtig meget det her med at bruge mundbind, vaske hænder, holde afstand og lukke ned i samfundet, siger Sara Hai Abildtrup.

Selvom vi har lært meget af kriserne gennem tiden, så er coronakrisen alligevel en af de helt særlige, fortæller museumsinspektøren.

- Den her krise er exceptionel, fordi det er den første i næsten 80 år, som påvirker alle. Ligegyldigt hvad ens baggrund er, eller hvordan ens hverdag normalt så ud, så har coronakrisen på den ene eller den anden måde påvirket hverdagen, siger hun.

Derfor er Sara Hai Abildtrup også overbevist om, at pressemødet, hvor landet blev lukket ned, bliver en af de begivenheder, som vi vil huske særligt godt.

- Der er sådan nogle højdepunkter i historien, hvor man kan huske fuldstændig, hvad man lavede, og hvordan man havde det, når man bliver mindet om det. For eksempel dengang de to tvillingetårne brast sammen – eller dengang Mette Frederiksen holdt sit pressemøde, siger hun.

Håndsprit og afstand fortsætter

En af dem, der med sikkerhed kommer til at huske den dag tydeligt, er Torben Nielsen. Han er butikschef i Rema 1000 i Ellebæk ved Holstebro. I dagene efter statsministeren opfordring om ikke at hamstre indkøbsvarer, var det lige netop det, der skete.

- Vi blev lagt ned. vi fik tømt vores butik for varer, og det gik rigtig stærkt. Det var meget kaotisk med nye restriktioner og rigtig mange kunder samtidig. Der var lidt panik på et par dage, siger Torben Nielsen.

Spritdispenseren i Rema 1000 i Ellebæk kommer med al sandsynlighed til at blive stående på den anden side af pandemien, mener butikschef Torben Nielsen.
Spritdispenseren i Rema 1000 i Ellebæk kommer med al sandsynlighed til at blive stående på den anden side af pandemien, mener butikschef Torben Nielsen.
Foto: Niels Bentsen, TV MIDTVEST

Selvom Sara Hai Abildtrup allerede har haft coronapandemien udstillet på sit museum, så er den langt fra slut endnu. Men hun tør godt allerede nu spå om nogle af de ting, vi vil blive ved med, når corona er et overstået kapitel i historiebøgerne.

- Jeg tror man vil bruge det med at vaske hænder og have god håndhygiejne mere. Man kunne godt forestille sig, at der bliver ved med at være spritdispensere på restauranter og i butikker, siger hun.

Også både håndsprit og afstand er noget, de kommer til at holde fast i i Rema 1000 i Ellebæk, mener butikschefen.

- Vi er overbeviste om, at det med afstand er noget, der sidder i folk, og at håndsprit er kommet for at blive. Det bliver en del af hverdagen fremadrettet, siger Torben Nielsen.

Museumsinspektøren tror også, at man skal vænne sig til tanken om, at det med største sandsynlighed ikke bliver sidste gang, verden bliver væltet omkuld af en pandemi.

- Corona vil give os et virkelighedstjek i forhold til, at det her er noget, vi kan forvente igen. Vi kommer ikke til at undgå epidemier, ligegyldigt hvor god vores lægevidenskab er, siger Sara Hai Abildtrup.