Mums: Derfor skal du spise pandekager i dag

Hvis du er vild med pandekager, så er dagen i dag lige noget for dig. Det er nemlig Pandekagedag.

Pandekagedagen er i årtier blevet markeret i flere engelsktalende lande, og i løbet af de seneste år er traditionen også nået til Danmark. Foto: Arkivfoto: Ritzau Scanpix/Iris

Nogle spiser dem om morgenen. Nogle spiser dem til dessert. Og andre bruger dem i hovedretter. Uanset hvad så har pandekagen en plads i dansk madkultur.

Pandekagen har også sin egen mærkedag. I dag – tirsdag den 5. marts 2019 – er det nemlig Pandekagedag. Og lige præcis derfor har du en fantastisk god undskyldning for at mæske dig i pandekager.

En gammel tradition

Pandekagedagen – eller ’International Pancake Day’ - menes at være startet som en gammel kristen tradition. Dengang fastede kristne i 40 dage op til påsken, og måtte under denne faste ikke spise søde sager.

Derfor skulle der, inden fasten begyndte, laves pandekager, så man fik brugt alt det hvide mel, mælk og æg.

Læs også Satsede karriere og opsparing: Nu lever Mai af at lave pandekager

Den internationale pandekagedag kommer igen hvert år, men falder på forskellige datoer, da den følger påsken. Datoen kan variere fra at falde så tidligt som 3. februar til så sent som 9. marts. Den falder altid en tirsdag, og derfor bliver den også kaldt 'Hvide tirsdag'.

Pandekagedagen er i årtier blevet markeret i særligt engelsktalende lande som Irland, Australien, New Zealand og USA.

Det er altså bare med at få spist nogle pandekager i dag. Næste gang, det er Pandekagedag er den 25. februar 2020.

    Sådan laver du pandekager

    Du skal bruge:

    • 4 dl hvedemel
    • 0,5 tsk. salt
    • 2 tsk. sukker
    • 1,5 spsk. kardemomme, stødt
    • 3 dl æg
    • 5 dl mælk
    • 30 g smør

    Fremgangsmåde: 

    1. Bland hvedemel, salt, sukker og kardemomme i en skål.
    2. Pisk æg og mælk sammen i en anden skål, og rør det i melet med en elpisker.
    3. Lad dejen hvile i køleskabet i 30 minutter.
    4. Tag pandekagedejen ud og rør i den, inden du begynder at bage pandekagerne. 
    5. Varm en pande op på komfuret, og kom lidt smør på. Hæld lidt dej på, og drej panden, så dejen fordeler sig hurtigt i et tyndt lag.
    6. Vend pandekagen med en paletkniv, når den er stiv og gylden på bagsiden.
    7. Tag pandekagen af, når den er gylden og bagt på begge sider.
    8. Gentag med resten af dejen.

     Kilde: livsstil.tv2.dk