Motorvejshul ved Herning skal lukkes og vejen til Ringkøbing udvides – her er regeringens udspil

Flere omdiskuterede strækninger i det midt- og vestjyske er med i planerne i regeringens nye infrastrukturudspil.

Herningenserne kan se frem til at strækningen med motortrafikvej nord for Herning skal omlægges til motorvej. (Arkivfoto)
Herningenserne kan se frem til at strækningen med motortrafikvej nord for Herning skal omlægges til motorvej. (Arkivfoto)
Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Vejnettet i Midt- og Vestjylland skal udvides flere steder. Det er netop kommet frem på et pressemøde, hvor regeringen præsenterede sin nye infrastrukturplan.

Ifølge planen skal der laves 2+1 vej tre steder her i landsdelen. Det er på Rute 15 fra Ringkøbing til Herning, på Rute 26 fra Hanstholm til Sallingsund og på Rute 34 fra Skive til Haderup nord for Herning.

Derudover skal motorvejshullet nord for Herning lukkes.

Allerede i går kom det frem, at også en del af Rute 26, der går fra Viborg til Aarhus, skal opgraderes. Her er der tale om en strækning på 23 kilometer fra Svenstrup til Tilst.

Det er denne del af Rute 26, som står til at blive udvidet.
Det er denne del af Rute 26, som står til at blive udvidet.
Foto: Grafik: Esben Kock Jensen

Lokal minister glæder sig

Særligt udvidelsen af vejnettet over Mors og i Thy glæder erhvervsminister Simon Kollerup, der er valgt til Folketinget i Thisted-kredsen.

- Endelig er det lykkedes. Opgraderingen af den her vej i Thy og på Mors har været et kæmpemæssig politisk tema i årevis, siger han til TV MIDTVEST.

Erhvervsministeren tror på, at de nye planer vil have stor betydning for de virksomheder, der ligger langs strækningen.

- Nu kan vi få lagt asfalt ud til gavn for de virksomheder, som skal køre med gods, men også for de medarbejdere, som skal kunne beholde deres arbejdspladser, siger han.

Har været længe undervejs

Flere af de nye vejprojekter har været på ønskesedlen i mere end et årti. Det er derfor heller ikke første gang, midt- og vestjyderne har fået udvidelser stillet i udsigt.

I 2019 præsenterede den tidligere regering bestående af Venstre, Liberal Alliance og Konservative med støtte fra Dansk Folkeparti et lignende udspil. Dengang var både opgraderingen af Rute 15 og omlægningen af motortrafikvej til motorvej rundt om Herning også på tegnebrættet.

Dengang gik forslaget dog i vasken. Planen nåede ikke at blive vedtaget som lov, inden Folketingsvalget i juni samme år, hvor Socialdemokratiet overtog regeringsmagten.

Udover mere asfalt vil regeringen også investere i batteritog, der skal køre mellem Skjern og Holstebro. Der er afsat 105,8 milliarder på nationalt plan til ny infrastruktur frem til 2035.

30:27
I januar var infrastrukturen i Midt- og Vestjylland til debat i Krydsfelt. Du kan se udsendelsen her.