Motion i det fri: Se hvor gode mulighederne er i din kommune

Hvor gode er mulighederne for at dyrke idræt i det blå i din kommune? Det har Danmarks Idrætsforbund opgjort i en ny rapport. Her kan du se, hvordan din kommune klarer sig.

For første gang nogengsinde har Danmarks Idrætsforbund lavet en opgørelse over idrætsfaciliteter i naturen.
For første gang nogengsinde har Danmarks Idrætsforbund lavet en opgørelse over idrætsfaciliteter i naturen.
Foto: Danmarks Idrætforbund

Flere og flere danskere bevæger sig udenfor, når de skal dyrke motion. Men hvor gode mulighederne er for at køre på mountainbike, dyrke orienteringsløb eller ro i kajak afhænger af, hvilken kommune, du bor i.

I en ny rapport har Danmarks Idrætsforbund for første gang lavet en kortlægning af, hvor mange faciliteter, der er til rådighed, hvis man vil dyrke idræt i naturen.

Her kan du få et overblik over, hvordan netop din kommune klarer sig i den landsdækkende undersøgelse.

Naturen er den mest populære idrætsarena

Danskerne har de seneste år fået øjnene op for naturen. Ifølge Danmarks Idrætsforbund er naturen i dag mere brugt som idrætsarena end fodboldbaner og idrætshaller.

Antallet af voksne, som bruger naturens som motionscenter, er steget fra 36 procent i 2011 til 44 procent i 2016.

Når det kommer til idræt i det grønne, er mulighederne gode her i landsdelen. Silkeborg Kommune indtager en førsteplads på landsplan, og flere andre kommuner i landsdelen er også med på listen. 

Tre af landsdelens kommuner i top tre

Der er mere end 40 forskellige idrætsgrene, som kan dyrkes i naturen. Det såkaldte outdooridræt. Udover de klassiske sportsgrene er der blandt andet kajakpolo, cross triatlon og langrend.

Det er ikke alle idrætsgrene, som kræver specielle faciliteter. Mens dem, der kører mountainbike, skal have nogle faste ruter, er det ikke nødvendigt for løberne. Derfor har DIF både kigget på skovarealer og skovfaciliteter i deres kortlægning.

Kigger man isoleret på antallet af faciliteter, ser det også godt ud for landsdelens kommuner. Herning, Silkeborg og Viborg er nemlig de tre kommuner med flest faciliteter til skovidræt. I alt er otte kommuner fra landsdelen med på top 40-listen. 

Idræt til vands

I rapporten er mulighederne for at dyrke vandsport i de forskellige kommuner også opgjort. Her har man taget udgangspunkt i kommunens vandstrækning og vandsportsfaciliteter.

Faciliteter på vand kan blandt andre være en kajakpolobane, kabelbane til wakeboard eller en havn med sejlsportsfaciliteter.

Tallene for faciliteter til vandsport er ikke nær så høje, men seks af landsdelens kommuner har alligevel sneget sig ind på top 40 over faktiske faciliteter. 

2:53
Ikast-Brande Kommune har indgået en femårig aftale med DIF og DGI, der skal få flere borgere til at dyrke motion.