Mørke udsigter bliver sorte for konventionelle landbrug

Landbrugsorganisationen Seges har nedjusteret forventningerne til bedrifters indtjening til gedigne underskud.

maelk.jpg

Det har stået skidt til for de danske landbrug længe. Men det skal blive endnu værre, før det bliver bedre. Det vurderer Seges, et videnscenter under interesseforeningen Landbrug & Fødevarer. Seges har netop nedjusteret sine forventninger til økonomien i det danske landbrug. Jyllands-Postens Erhvervsmedie Finans har set rapporten, der officielt bliver frigivet fredagen morgen.
    
Det er dyster læsning. Tidligere ventede Seges, at heltidsbedrifter ville få et driftsoverskud på 200.000 kroner i år i gennemsnit og på 600.000 kroner næste år. Nu venter Seges et underskud på 138.000 kroner i år og et plus på 159.000 næste år. Derfra skal trækkes ting som løn og en stribe andre udgifter.
    
- Det afgørende er balancen mellem udbud og efterspørgsel på verdensmarkedet. Vi kan se, at der bliver produceret rigtigt, rigtigt meget mælk.
    
- Verdensmarkedet er simpelthen oversvømmet med mælk. Der troede vi tidligere, at stigningen i produktionen ville løje af. Men den er fortsat. Så vi tror ikke på balance før 2017, siger erhvervsøkonomisk chef hos Seges Klaus Kaiser om nedjusteringen
    
Han mener dog ikke, at de lave priser vil være en katastrofe for landbruget. Klaus Kaiser tror på, at bankerne fortsat vil holde hånden under bedrifterne.
    
- Bankerne kigger på den langsigtede indtjeningsevne. Så det er kun de bedrifter, der allerede er på kanten, der kan blive skubbet ud over kanten, siger Klaus Kaiser.
    
Hos bankerne viser en stribe regnskaber fra årets tre første måneder ligeledes, at det står hårdt til hos landbruget. Hos de banker, der er eksponeret mod sektoren, er der foretaget store nedskrivninger - hensættelser til lån, der er tvivl om, bliver betalt tilbage. Eksempelvis måtte Skjern Bank fordoble mængden af nedskrivninger med kommentaren om, at "stigningen alene skyldes øgede nedskrivninger på bankens landbrugsengagementer.".
    
Hos Vestjysk Bank var historien den samme, og landbrug stod for 85 procent af alle nedskrivninger i første kvartal.
    
- Niveauet er fortsat højt og er fortsat præget af det høje nedskrivningsbehov relateret til landbrugets meget bekymrende og forværrede økonomiske situation med meget lave niveauer for afregningspriser for både mælk og svinekød.
    
- Banken forventer i hele 2016 en fortsat negativ udvikling i indtjeningen i dansk landbrug, skrev Vestjysk Bank.
    
/ritzau/