Modstandere i nyt miljøsamarbejde

Hvert år bliver enorme mængder plastik dumpet i Norsøen til skade for fisk og fugle, men nu vil et nyt og usædvanligt partnerskab forsøge at komme problemet til livs.

19HavPlast.jpg

Et nyt samarbejde mellem miljøorganisationer og plastindustri skal rydde op i havene omkring os. De plejer ellers at kriges, miljøorganisationerne og plastindustrien, men i dag blev et historisk håndtryk givet ved Vesterhavet.

- I stedet for kun at høre det fra industriens vinkel eller fra miljøorganisationens vinkel, så forsøger vi at tale sammen og finde et fælles fodslag, siger Lone Mikkelsen, som er seniorrådgiver i kemikalier hos Det Økologiske Råd.

I projekt "Plastfrit hav" skal miljøorganisationer og plastindustri ved fælles hjælp rense havene for plastaffald.

- Der er jo ingen, der har interesse i, at plastaffald ender i havet. Det skader vores turisme, det skader vores fiskerierhverv, og det skader industrien, siger Helle Fabiansen, som er miljøchef i brancheforeningen for danske plastvirksomheder.

Hvert eneste år ender tonsvis af plastikaffald i havet. Meget ender i store affaldsøer i Stillehavet. Flere af dem har et areal, der er 15 gange så stort som Danmark.

- Det kan vi jo ikke være tjent med. Vi har en interesse i, at det fortsat er gode og sunde fisk, der lander i vores havne, siger Karsten Filsø, der er formand for kommunernes internationale miljøorganisation (KIMO).

Nu vil projektet indsamle og analysere plastaffald fra strandene for at skabe opmærksomhed på det store problem.

Stammer fra sæbe og tandpasta

Det er ikke kun store, men også bittesmå stykker plastik, der skaber problemer. Mikroplastik, der ikke kan ses med det blotte øje, stammer fra blandt andet tandpasta og sæbe og ledes ud i verdenshavene gennem spildevandet.

- Det bliver optaget i fødekæden i havet, i fisk og i mindre dyr som fiskene spiser. Og i værste fald så ender det til sidst på vores spiseborde, advarer seniorrådgiver Lone Mikkelsen fra Det Økogiske Råd.

Det glæder Karsten Filsø, at parterne har fundet hinanden

- Jeg synes, at jo flere der kigger på det, jo bedre er det. Og jeg er meget optaget af, at plastikindustrien også påtager sig et ansvar, siger han.

- Det er vores medlemmer, der producerer mange af de ting, som vi finder, men vi synes jo ikke, vi er skurken i det her. Vi synes, vi er dem der med til at pege på nogle løsninger, lyder det fra Helle Fabiansen fra plastvirksomhederne.

80 procent af al plast i havet stammer fra kilder på land.