Mødre råber op: Hold jer fra denne metode

En bog lover, at man nemt kan få sit barn til at falde i søvn. Den køber en stor Facebook-gruppe ikke.

På kort tid har en kritisk Facebook-gruppe vokset sig stor.

Gruppen kritiserer en bestemt bog fra 2006, der indeholder en metode, der skal lære babyer at falde i søvn på egen hånd. Metoden betyder blandt andet, at man ikke skal reagere, hvis barnet begynder at græde.

Det kan Facebook-gruppen ikke acceptere.

- Det er små babyer, vi snakker om her. De er ikke manipulerende. De har ikke djævlehorn i panden. Den eneste måde, som de kan fortælle, at der er noget i vejen på, det er med gråd, siger Nikita Elgård Spangsberg fra Gjellerup, der lige nu er på barsel med sin fire måneder gamle søn.

Ifølge bogen ’Godnat og sov godt’, så skal forældre lade deres babyer ligge alene i op til 17 minutter, også selvom barnet græder.

Nikita Elgård Spangsberg er på barsel med sønnen Theo.
Nikita Elgård Spangsberg er på barsel med sønnen Theo.
Foto: Morten Thomsen, TV MIDTVEST

Succes eller ej?

Metoden har længe delt vandene blandt fagfolk. Sundhedsplejerske og ph.d. i sundhedsvidenskab Else Guldager tror ikke på den.

- Der hvor jeg er meget betænkelig, det er, at man tror på, at det er godt for børn at ligge 10 til 17 minutter og græde for sig selv. Det har ingen børn godt af, siger hun.

Ifølge forfatteren af bogen, så har 96 procent af alle forældre succes med metoden.

- Bogens budskab er jo, at man kan disciplinere små børn. At man kan optræne dem til at sove. Det tror jeg altså ikke på, slår Else Guldager fast.

Bogen Godnat og sov godt er meget upopulær blandt mødrene i Facebook-gruppen.
Bogen Godnat og sov godt er meget upopulær blandt mødrene i Facebook-gruppen.
Foto: Morten Thomsen, TV MIDTVEST

Køber brugte bøger

Facebook-gruppen hedder ’Farvel til ”Godnat og sov godt bogen”’, og den har nu 1300 medlemmer.

Medlemmerne opkøber brugte bøger, og de har også været i kontakt med forlaget Gyldendal, der overvejer at trække den omstridte bog tilbage. Det vil være en vigtig sejr for Nikita Elgård Spangsberg og de andre medlemmer.

- Når det er på det plan, hvor man efter min mening kommer til at svigte børnene, så synes jeg, at vi har en pligt som voksne mennesker til at tage ansvar, siger hun.

Selvom hun mener, at metoden er helt godnat, så vil hun ikke pege fingre af forældre, der har benyttet den.

- Hvad man har gjort, det har man gjort i god tro og ofte i desperation. Jeg er også meget træt, men det er min pligt at indordne mig efter hans behov. Det er ikke omvendt, forklarer hun om sin lille søn.

Det er en spansk søvnlæge, der står bag bogen 'Godnat og Sov godt'. Den er oversat til sytten sprog og solgt i mere end halvanden million eksemplarer verden over.

 

Læs flere artikler fra Midt- og Vestjylland eller i kategorien Samfund.