Mobil bag rattet: Snart koster det et klip

Regeringen og DF vil skærpe straffen for at tale i mobiltelefon eller skrive sms'er under kørsel.

2017 var et trist år i den midt- og vestjyske trafik. Antallet af dræbte i trafikken steg og 'opmærksomhed i trafikken' var en af årsagerne til stigningen. Nu vil regeringen og Dansk Folkeparti skærpe straffen for at tale i telefon under kørsel, det skriver DR Nyheder. 

quoteDet er fantastisk egoistisk at kigge andre steder hen end på vejen, når man kører rundt med halvanden ton metal for enden af speederen.

Ole Birk Olesen, Transportminister, Liberal Alliance

- Det er en stor og effektiv strafskærpelse. Det er min klare fornemmelse, at folk har en større respekt for det der klip i kørekortet. For de ved, at hvis man får tre klip, så risikerer man altså at miste sit kørekort, siger transportminister Ole Birk Olesen (LA) til DR Nyheder.
    
Hidtil har overtrædelse af forbuddet mod at tale i mobiltelefon kosten en bødestraf på 1.500 kroner, men fremover skal det altså koste et klip i kørekortet og bøden på 1.500 kroner. 

3 klip og betinget frakendelse
Systemet med klip i kørekortet blev indført i 2005. Alvorlige færdselsforseelser har siden kostet et såkaldt klip i kørekortet. Får en bilist tre klip i kortet inden for en periode på tre år, får bilisten en betinget frakendelse af kørekortet og skal op til en ny teori- og køreprøve.  

Det vil med de nye regler stadig være tilladt at tale i håndfri mobiltelefon under kørslen.
 

Flertal for skærpelse
Dansk Folkeparti støtter regeringens forslag, som derfor på forhånd sikret flertal for lovforslaget, som transportministeren fremsætter til efteråret.
    
- Selvfølgelig er det en markant skærpelse, og vi håber også, at det vil have en præventiv virkning, så man begynder at koncentrere sig mere om at køre bil, siger transportordfører Kim Christiansen (DF) til DR Nyheder.

Hos Socialdemokratiet er man helt enig med regeringen og Dansk Folkeparti i behovet for at øge straffen for at tale i håndholdt telefon eller på anden måde anvende teleudstyr, mens man kører i bil.
 

    
Transportordfører Rasmus Prehn vil dog ikke lægge sig endegyldigt fast på, at det foruden bøden på 1.500 kroner skal koste et klip i kørekortet.
    
Et alternativ kunne være at hæve bødestraffen, siger S-ordføreren.
    
- Det kunne være en rimelig måde at gribe det an på. Men et klip i kortet er absolut ikke udelukket. Det kan vi sagtens se for os, siger Rasmus Prehn til DR Nyheder.
    

 


Læs flere artikler fra Midt- og Vestjylland eller i kategorien 112.