Missing People er fortid efter kritik

Den frivillige organisation Missing People Denmark er blevet opløst. Det sker efter skarp kritik af foreningens arbejdsmetoder.

missing-people.jpg
Foto: TV MIDTVEST

Den frivillige organisation Missing People Denmark er blevet opløst.

- Det er med sorg i hjertet, at vi i går måtte lukke og slukke for Missing People Denmark. Bestyrelsen og nøglemedlemmerne i foreningen kunne ikke nå til enighed om, hvilken strategi vi skulle lægge for dagen efter den seneste kritik, der ramte ikke bare Missing People men også min person, skriver stifteren af Missing People Denmark, René Nielsen i en officiel udtalelse.

I en meddelelse lyder det, at beslutningen er truffet af en enstemmig bestyrelse. Organisationen  der ellers havde mange tusind følgere på Facebook, blev blandt andet landskendt, da den frivillige organisation stod for en storstilet eftersøgning af den forsvundne soldat i Holstebro, Jonas Hedegaard Hansen.

Har krænket pårørende

Dengang blev stifteren, Rene Nielsen, blandt andet citeret for at sige, at deres eftersøgning med sikkerhed viste, at liget af den unge mand kunne findes i Vandkraftsøen. Det var dog 10 kilometer fra det afsøgte område, at Jonas Hedegaard Hansens lig blev fundet seks uger efter, at han forsvandt.

Ifølge P1 Dokumentaren om netop Missing People ”Fantasten og de 100 hunde” har de skråsikre udtalelser krænket flere af de pårørende. Det skriver DR. 

- Jeg tror, uanset hvilket firma eller forening man dissekerer på den måde, så vil man kunne finde fejl, men det vigtigste er vel, at man har en plan for, hvordan man for rettet op når man opdager, at man har begået fejl?, siger René Nielsen.

På kant med persondataloven 

P1 Dokumentaren stiller også skarpt på organisationens arbejdsmetoder, der blandt andet har betydet, at Missing People Denmarks folk har henvendt sig til private ejere af overvågningskameraer og bedt om at få lov til at gennemse deres materiale for at finde svar på, hvor en eftersøgt har haft sin færden forud for sin forsvinden. Og det er ifølge en ekspert direkte i strid med persondataloven.

- Det er et problem, fordi det er ulovligt. Det er kun politiet, der i første omgang må modtage billederne. Hele princippet i persondataloven er, at så få mennesker som overhovedet muligt skal have adgang til vores privatliv, siger direktør i Sikkerhedsbranchen, Kasper Skov Mikkelsen til P1 Dokumentar.

Missing Peoples bestyrelse mener ikke, at kritikken er berettiget.

- Kritikken omkring vores virke og formand mener vi er helt uberettiget, med tanke på de resurser og den økonomi vi har haft til rådighed, skriver bestyrelsen i deres sidste udmelding.

Missing People var også en stor del af eftersøgningen af den 19-årige Thomas Stralner fra Aalestrup, der forsvandt i Randers Fjord i januar måned. 

En gruppe er netop nu i gang med at stifte en ny organisation af Missing People. Den nye bestyrelse oplyser, at den ser det som sin vigtigste opgave at få genoprettet tilliden til Missing People i Danmark.

Vi lavede et interview med stifteren af Missing People Denmark, René Nielsen tilbage i marts 2015:

2:19
René Nielsen står i spidsen for Missing People Denmark. Uden at få penge for det leder han efter forsvundne danskere.