Minkavlere ramt af endnu en sygdom fra foder

De vestjyske minkavlere er ramt af endnu en sygdom som er kommet via foderet fra minkfodercentralen i Holstebro.

Endelig var minkavlerne i vestjylland sluppet af med minksygdommen plasmacytose inden en ny sygdom har ramt minkene. Det dog langt fra så slemt som tidligere.

Sygdommen er kommet via foderet fra Holstebro Minkfodercentral og ud til minkavlerne som nu oplever, at nogle mink mistrives og ikke vokser i samme grad som normalt. 

- Vi har spurgt vores medlemmer og vores bedste bud på nuværende tidspunkt er, at omkring otte procent af minkene er ramt af sygdommen, siger formand for fodercentralen i Holstebro Birger Primdahl, der også selv er ramt. 

Det ser dog ud til at en del af minkene kan restituere sig selv og igen optager næring, men de vil aldrig nå op på niveau med de raske mink. 

- Vores formodning er, at de kommer til at mangler en vis skindlængde, men vi ved ikke præcis hvilke konsekvenser det får. Det kan vi først se i forbindelse med pelsning som foregår fra starten af november til midt i december, siger formanden.

Sygdommen kommer fra giftstoffer - såkaldte toksiner - i foderet.  Fodercentralen ved ikke, hvor længe minkene har fået det, men er i gang med at undersøge det gennem tidligere foderprøver. Men det tager tid. 

- Vi ved ikke, om det er en eller fjorten dage, de er blevet udsat for toksinerne og undersøgelserne tager tid, men indtil videre ser det ud som om, at det er under ti procent, som er blevet ramt, konstaterer Birger Primdahl. 


Læs flere artikler fra Midt- og Vestjylland eller i kategorien Erhverv.