Minister: Vigtigt med uddannelse i yderområderne

En ny opgørelse viser, hvor i landet der om 25 år vil være flest, der har taget en videregående uddannelse. Esben Lunde Larsen mener, at det er vigtigt at bevare uddannelsesinstitutionerne i de tyndt befolkede områder, så de kan følge med efterspørgslen.

En såkaldt profilmodel, offentliggjort af Ministeriet for børn, undervisning og ligestilling viser, hvordan uddannelsesniveauet i Danmark vil se ud om 25 år. Herning, Holstebro og Silkeborg ligger i toppen på listen over de kommuner, hvor det forventes at over 60 procent af de unge vil gennemføre en videregående uddannelse. Selvom tallene ser en smule anderledes ud, jo længere vestpå man kommer, så mener Uddannelses- og Forskningsminister Esben Lunde Larsen, at det er vigtigt at bevare de uddannelsesmuligheder, der er - også i de tyndtbefolkede områder.

- Det er klart, at der er områder, hvor der er tradition for at tage mere uddannelse end andre. Men vi ønsker, at uddannelsesinstitutionerne forbliver aktive i de tyndtbefolkede områder, siger Esben Lunde Larsen.

Gode eksempler i det midt- og vestjyske

Mange unge tager turen til de større byer for at uddanne sig, og det findes der også gode eksempler på i Midt- og Vestjylland.

- Erhvervsakademi Midtvest i Holstebro og Aarhus Universitets afdeling i Herning er gode eksempler på, at vi får løftet uddannelsesniveauet her. Og det er den vej vi skal videre ud af. Det er vigtigt, at vi kan opfylde de uddannelseskompetencer, som der efterspørges i vores område, siger Esben Lunde Larsen. Udkantsdanmark i fokus

Esben Lunde Larsen mener, at bevillingssystemet for de videregående uddannelser skal ændres og træde i kraft fra 2018. Planen er, at det nye bevillingssystem skal belønne høj uddannelseskvalitet frem for i dag, hvor man honorere uddannelsesinstitutionerne for at optage så mange studerende som muligt. Endeligt skal det nye bevillingssystem sikre, at der er gode uddannelsesmuligheder i hele landet, og ikke kun i de store byer.

Regeringen har stor opbakning blandt partierne på Christiansborg til at udskifte det nuværende taxametersystem.

Den mørkeblå farve illustrerer de kommuner, hvor andelen udgør over 62 procent, mens den lyseblå udgøres af kommuner med en andel af 58 eller derunder

Capture.jpg

Læs flere artikler fra Midt- og Vestjylland eller i kategorien Uddannelse.