Minister varsler ændrede regler for lån til yderområder

Lånemuligheder er afgørende for at skabe vækst i yderområder. Troels Lund Poulsen tvivler på, at dialog er nok

Finanssektoren kan godt berede sig på, at regeringen vil gøre, hvad den kan for at sikre bedre lånemuligheder for folk, der bor uden for de store byer.

Sådan lyder det fra erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen (V), der under sit ministerium har fået samlet ansvaret for at brede væksten ud til også de tyndt befolkede egne.

I regeringsgrundlaget inviterer regeringen finanssektoren til en "dialog" om bedre mulighed for belåning. Men Troels Lund Poulsen tør allerede nu godt sige, at dialog næppe er nok.

- Vi starter med dialog, fordi vi er søde og venlige mennesker, siger han.

- Men jeg skal ikke lægge skjul på, at det ikke kommer til at være nok med en dialog med Finansrådet og Realkreditrådet. Vi kommer også til at lave initiativer, hvor vi lovgivningsmæssigt vil forholde os til nogle af de udfordringer, der er, siger ministeren.

De udfordringer, ministeren hentyder til, drejer sig om, hvorvidt folk, der bor uden for de større byer har tilstrækkelig god adgang til at få realkreditlån, når de ønsker at købe en bolig.

Det er blandt andet den såkaldte seksmånedersregel, hvor et realkreditinstitut skal vurdere, hvad et hus vil kunne sælges for inden for seks måneder. Det indebærer en risiko for, at et hus værdisættes lavere, end hvis der skulle regnes med længere tid til at få det solgt.

Derudover ser ministeren et muligt problem i det rådighedsbeløb, som realkreditinstitutterne regner med, at en familie skal have hver måned.

- Der tror jeg, man må sige helt klart, at der er forskel på den levevis man har "downtown" Østerbro i forhold til, hvad man måske har i Tønder, siger Troels Lund Poulsen.

Folketingets landdistriktsudvalg har nedsat et udvalg, der skal se på problemstillingen med lånefinansiering i yderområderne, og Troels Lund Poulsen understreger, at han ikke vil lægge sig fast på nogen konklusioner, før det udvalg har afleveret sin rapport, hvilket sker ganske snart.

/ritzau/


Læs flere artikler fra Midt- og Vestjylland eller i kategorien Politik.