Minister styrker midtjyske sygeplejestuderende med millioner

Uddannelsesminsteren sender 10,3 millioner kroner til VIA i blandt andet Viborg, Silkeborg, Holstebro og Herning. Pengene skal mindske frafald og praksischok.

sygeplejerskestuderende_fra_via_university_college_2.jpg
Foto: Pressefoto VIA University College

Der er glæde på sygeplejerskeuddannelsen hos VIA University College, som netop er blevet tildelt et særtilskud på 10,3 millioner kroner fra Uddannelses- og Forskningsministeriet.

Beløbet skal gå til at søsætte aktiviteter, der kan lette overgangen fra undervisningslokale til praktik under sygeplejerskeuddannelsen.

Og pengene vil ifølge VIA gavne de sygeplejerskestuderende i alle de byer i Midtjylland, hvor VIA uddanner sygeplejersker.

Det gælder altså både i Aarhus, Horsens, Randers, Silkeborg, Viborg og Holstebro – og fra august i år altså også på en kommende uddannelsesstation i Herning.

Jonna Frølich, der er uddannelsesdekan for VIAs sygeplejerskeuddannelse, glæder sig over de mange millioner fra ministeren.
Jonna Frølich, der er uddannelsesdekan for VIAs sygeplejerskeuddannelse, glæder sig over de mange millioner fra ministeren.
Foto: Pressefoto VIA University College

- Vi ved fra både VIA-forskning og erfaringer gennem årene, at det for mange sygeplejerskestuderende er et chok og et pres at skulle skifte fagbøger og undervisningslokaler ud med patienter og hospitaler. Så der er virkelig behov for at få lettet overgangen fra undervisningslokalerne på sygeplejestudiet til praktik i den virkelige verden, der også er en væsentlig del af uddannelsen, lyder det fra Jonna Frølich, der er uddannelsesdekan for VIAs sygeplejerskeuddannelse i en pressemeddelelse.

Væk med praksischok og frafald

Uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen oplyser i en pressemeddelelse, at regeringen i alt har bevilget 44,2 millioner kroner til landets professionshøjskoler til at styrke fremtidens sygeplejersker.

Baggrunden for særtilskuddet er et ønske om at undgå det praksischok, der rammer mange sygeplejerskestuderende, når de går fra teori til praktik. Samtidig er målet at minimere antallet af sygeplejerskestuderende, der dropper ud af studiet netop i overgangen mellem undervisning og praktik.

- Det kan være overvældende at komme fra studiet og ud i en travl og til tider barsk hverdag for de sygeplejerskestuderende. Den overgang skal være lettere, så de studerende bliver bedre rustet, og så færre falder fra, udtaler uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen.

Hun understreger også, at regeringen ønsker, at den enkelte sygeplejerske fremover skal have mindre travlt og have mere tid til omsorg. Derfor har regeringen med bred politisk opbakning afsat midler til at få uddannet og ansat 1.000 flere sygeplejersker i det danske sundhedsvæsen.

Virtual reality som træning

På VIA University College har man endnu ikke besluttet, hvordan de 10,3 millioner kroner konkret skal bruges.

- Derfor vil vi i den kommende tid overveje hvilke aktiviteter, vi vil sætte i søen for at få det bedste udbytte af pengene. Vi vil også gå i dialog med relevante samarbejdspartnere fra Region Midtjylland og kommunerne i Midtjylland i forhold til at lykkes optimalt med at kvalificere de studerende til at klare overgangen til praksis, siger Jonna Frølich.

Hun fortæller, at det på forhånd ligger fast, at nogle af de 10,3 millioner kroner vil gå til at forbedre simulationsfaciliteter, så der bliver endnu bedre muligheder for at træne de sygeplejerskestuderende i opgaver og dilemmaer, de vil møde i praksis med patienter både på hospitaler og i det borgernære sundhedsvæsen i kommunerne.

En ny læringsform kan blandt andet være at bruge virtual reality til at træne de sygeplejerskestuderende i at håndtere udfordringer og patientopgaver.

VIAs sygeplejerskeuddannelser i Region Midtjylland har i dag et årligt optag på 898 studerende. 

2:14
Der er mangel på sygeplejersker i hele landet. I juni var der åbent hus på VIA. Men er de klar til den hårde virkelighed, som sygeplejerskerne beskriver?