Minister: Regner med landbruget overholder miljøhåndslag

Det går for langsomt med landbrugets kvælstofreduktioner. Mogens Jensen (S) forventer, at der bidrages mere. Venstre, der indførte Landbrugspakken, står fortsat helt bag den, selv om kvælstofreduktion halter.

En ny rapport om udledningen af kvælstof viser, at landbruget fortsat er markant bagud i forhold til de løfter om frivillig reduktion af kvælstofudledning, der var del af Landbrugspakken fra 2015.

Fødevareminister Mogens Jensen (S) mener, at forudsætninger i Landbrugspakken ikke holder og regner med, at landbruget selv bider til bolle når det kommer til at sætte voldsomt skub i reduktionerne af udledning af kvælstof.

- Landbruget indgik jo selv en aftale i Landbrugspakken, hvor de for at kunne gøde mere selv skulle reducere i kvælstofudledningen. Den aftale må landbruget jo stå ved, siger ministeren og fortsætter:

- Når vi nu kan se, at udledningerne ikke falder, så skal der jo gøres noget. Jeg kender landbruget som nogle, der godt ved hvad en aftale er, og som står ved de aftaler, de indgår. Derfor forventer jeg selvfølgeligt også, at de indgår i en konstruktiv dialog om, hvordan vi kommer i mål.

Se indslag: Sammen med SF, Radikale, Enhedslisten og Alternativet vil regeringen tredoble reduktionen af kvælstofudledning fra landbruget.

Hjælp fra Venstre

Mogens Jensen vil nu arbejde for, at der kommer politisk handling så de reduktioner i udledningen af kvælstof, Landbrugspakken skulle give i 2021, kommer til at ske.

Og her regner han med Venstres hjælp. Venstre gennemførte Landbrugspakken, da partiet havde regeringsmagten.

- Mit udgangspunkt er, at vi kan og skal lave en bred aftale. De blå partier er jo enige i målsætningen om, at der skulle ske denne her reduktion. Det var jo forudsætningen i Landbrugspakken.

- Når de nu også kan se, at målet ikke bliver nået, regner jeg da bestemt med, at de går ind i drøftelser om, hvordan det kan nås, siger Mogens Jensen.

Han vil ikke komme nærmere ind på, hvad han konkret vil gøre for at øge reduktionerne i landbruget ud over, at han allerede sidste år fremrykkede målene.

- Vi kunne allerede se, da vi tiltrådte, at det ikke gik den rigtige vej. Derfor har vi allerede fremskudt landbrugets mål.

- Hvad vi skal gøre fremover, vil vi drøfte med landbruget, miljøorganisationer, Folketingets partier og EU-Kommissionen, hvis vandrammedirektiver, vi jo i sidste ende skal leve op til, siger Mogens Jensen.

Venstre: Vi står 100 procent ved Landbrugspakken

Venstre, der indførte Landbrugspakken i 2015, står fortsat helt på mål for den.

En afgørende del af Landbrugspakken er, at landbruget fik lov til at gøde mere, hvis det selv fandt måder samlet at reducere udledningen af kvælstof - såkaldte kollektive virkemidler - med samlet 2450 ton kvælstof i 2021.

Miljøministeriet vurderer, at landbruget maksimalt vil nå 62 procent af det.

Landbruget lovede frivilligt at reducere udledningen af kvælstof, men meget lidt er sket. Se indslaget fra februar 2019 her.

- I Venstre kan vi helt stå på mål for den gode landbrugspakke, vi har lavet. Nu er der kommet en rapport, som er en midtvejsevaluering. På et noget usikkert grundlag gætter den på, at vi måske ikke helt når i mål.

- De aftaler, der er lavet, og de mål, der er sat, dem skal vi selvfølgeligt nå. Det vi siger, er, at der nu skal gang i godkendelserne af de minivådområder, der er ansøgt om.

- Det kan bringe os et godt stykke af vejen. Og så skal vi nu have nogle møder, hvor vi kan drøfte, hvordan vi kommer endnu tættere, siger Venstres fødevare- og landbrugsordfører Erling Bonnesen.

Han mener, det er for tidligt at tale om, om der skal mere tvang og mindre frivillighed over for landbruget.

- Når jeg er ude og snakke med landmændene, så oplever jeg, at de meget gerne vil hjælpe til. Og det er bedst, at det tager afsæt i frivillig basis. Og der er jo også indsendt mange ansøgninger, siger Erling Bonnesen.

Landbrug & Fødevarer mener, at fredagens rapport fra Miljøministeriet samlet viser, at Landbrugspakken virker, og at kritikken "bør forstumme".

- Så kan det godt være, at vi er langt fra mål med de kollektive virkemidler, fordi myndighederne har været længe om at sætte dem i værk. Men her må vi som altid svare, at landmænd gør alt, hvad de kan.

- Bøvlet bureaukrati, kringlede regler og it-problemer spænder ben for os. Heldigvis oplever vi konstruktiv tilgang fra ministerie og kommuner, og med den in mente tror vi på, at vi når i mål, skriver Anders Panum, viceområdedirektør i Landbrug & Fødevarer, i en kommentar.

/ritzau/


Læs flere artikler fra Midt- og Vestjylland eller i kategorien Erhverv.